AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pesnik Dragan Jovanović Danilov

Na današnji dan, 7. novembra 1960. godine u Požegi je rođen pesnik Dragan Jovanović Danilov.

Studirao je prava i istoriju umetnosti u Beogradu, a do sada je pored petnaestak knjiga pesama, nekoliko romana i eseja, napisao više od dve stotine tekstova za kataloge likovnih izložbi, kao i monografiju o slikaru Vasiliju Dolovačkom.

Smatra se jednim od najprevođenijih savremenih srpskih pisaca, čija su dela prevedena na više stranih jezika i zastupljena u mnogim domaćim i međunarodnim antologijama, a takođe je bio direktor Gradske biblioteke i Gradske galerije u rodnom gradu.

Dragan Jovanović Danilov je za svoj rad dobio brojne nagrade i priznanja, među kojima su Brankova, Zmajeva, Branko Miljković, Oskar Davičo, Branko Ćopić, Zlatni prsen Stefana Lazarevića i druge.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1917. godine u Rusiji je počela Oktobarska revolucija;
1937. godine otkriven je Spomenik Vuku Karadžiću u Beogradu;
1938. godine rođen je glumac i voditelj Dejan Đurović;
1944. godine umro je književnik, estetičar, teoretičar književnosti, umetnički kritičar, profesor i akademik Bogdan Popović;
1975. godine osnovan je Univerzitet u Banjaluci;
2005. godine umro je kompozitor Srđan Barić;
2010. godine umro je inženjer i akademik Ilija Obradović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

anaivanovic4
Prethodni članak

Rođena je teniserka Ana Ivanović

SJZ
Naredni članak

ZAŠTO SE KAŽE „NADŽAK-BABA”