АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је песник Драган Јовановић Данилов

На данашњи дан, 7. новембра 1960. године у Пожеги је рођен песник Драган Јовановић Данилов.

Студирао је права и историју уметности у Београду, а до сада је поред петнаестак књига песама, неколико романа и есеја, написао више од две стотине текстова за каталоге ликовних изложби, као и монографију о сликару Василију Доловачком.

Сматра се једним од најпревођенијих савремених српских писаца, чија су дела преведена на више страних језика и заступљена у многим домаћим и међународним антологијама, а такође је био директор Градске библиотеке и Градске галерије у родном граду.

Драган Јовановић Данилов је за свој рад добио бројне награде и признања, међу којима су Бранкова, Змајева, Бранко Миљковић, Оскар Давичо, Бранко Ћопић, Златни прсен Стефана Лазаревића и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1917. године у Русији је почела Октобарска револуција;
1937. године откривен је Споменик Вуку Караџићу у Београду;
1938. године рођен је глумац и водитељ Дејан Ђуровић;
1944. године умро је књижевник, естетичар, теоретичар књижевности, уметнички критичар, професор и академик Богдан Поповић;
1975. године основан је Универзитет у Бањалуци;
2005. године умро је композитор Срђан Барић;
2010. године умро је инжењер и академик Илија Обрадовић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

anaivanovic4
Претходни чланак

Рођена је тенисерка Ана Ивановић

СЈЗ
Наредни чланак

ЗАШТО СЕ КАЖЕ „НАЏАК-БАБА”