AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pedagog i profesor Jovan Miodragović

Na današnji dan, 29. avgusta 1854. godine u selu Stanišinci, kod Vrnjačke Banje, u seljačkoj porodici sa sedmoro dece, rođen je budući  pedagog i profesor Jovan Miodragović. Osnovnu školu završio je u Trsteniku, a gimnaziju i učiteljsku školu u Kragujevcu, posle čega ga je Ministarstvo prosvete i crkvenih poslova, 1874. godine, rasporedilo u elitnu osnovnu školu kod Saborne crkve u Beogradu, gde je on uveo nov pristup nastavi, koji je između ostalog podrazumevao učenje kroz šalu i igru, kao i česte šetnje i izlete. Šest godina potom država ga je poslala u Lajpcig, da bi razvio svoj kritički stav prema vaspitno-obrazovnoj praksi i unapredio je, odakle se posle trogodišnjeg školovanja vratio u Srbiju i radio kao profesor Učiteljske škole u Beogradu i Aleksincu, i u I i II beogradskoj gimnaziji. Od 1897. godine bio je referent za osnovnu nastavu u Ministarstvu prosvete i crkvenih poslova, i radio na  odstranjivanju crkvenoslovenskog jezika iz škole i uvođenju narodnog jezika. Pored funkcija koje je obavljao, on se i svojim književnim radom borio za promenu dotadašnjeg školstva, te su iza njega ostali ne samo mnogobrojni zakoni o osnovnim školama, već i analize dela poznatih pedagoga, kao i zbirke priča za decu. Predano je radio na izradi plana i programa rada osnovnih škola i gimnazija, a  bio je i prosvetni nadzornik, urednik „Prosvetnog glasnika“  i član Glavnog prosvetnog saveta Kraljevine Srbije. Zalagao se za uvođenje ručnog rada u škole, za poboljšanje društvenog statusa i šira prava prosvetnih radnika, kao i za nemešanje crkve i popova u rad nastavnika.  Jovan Miodragović preminuo je 14. maja 1926. godine u Beogradu, a njegovo ime danas nose i škole i ulice u našoj zemlji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1521. godine Turci su osvojili Beograd;
1856. godine rođen je general i vojni ministar Mihailo Živković Gvozdeni;
1882. godine rođen je istoričar i akademik Nikola Radojčić;
1944. godine na zahtev izbegličke vlade Kraljevine Jugoslavije kralj Petar II Karađorđević posebnim ukazom oduzeo je komandu generalu Draži Mihailoviću i pozvao Jugoslovensku vojsku u otadžbini da se stavi pod komandu Josipa Broza Tita.
1997. godine umro je književnik i dramaturg Velimir Lukić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

pesic1
Prethodni članak

Rođen je košarkaški trener Svetislav Pešić

milos-zutic
Naredni članak

Umro je glumac Miloš Žutić