АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је педагог и професор Јован Миодраговић

На данашњи дан, 29. августа 1854. године у селу Станишинци, код Врњачке Бање, у сељачкој породици са седморо деце, рођен је будући  педагог и професор Јован Миодраговић. Основну школу завршио је у Трстенику, а гимназију и учитељску школу у Крагујевцу, после чега га је Mинистарство просвете и црквених послова, 1874. године, распоредило у елитну основну школу код Саборне цркве у Београду, где је он увео нов приступ настави, који је између осталог подразумевао учење кроз шалу и игру, као и честе шетње и излете. Шест година потом држава га је послала у Лајпциг, да би развио свој критички став према васпитно-образовној пракси и унапредио је, одакле се после трогодишњег школовања вратио у Србију и радио као професор Учитељске школе у Београду и Алексинцу, и у I и II београдској гимназији. Од 1897. године био је референт за основну наставу у Министарству просвете и црквених послова, и радио на  одстрањивању црквенословенског језика из школе и увођењу народног језика. Поред функција које је обављао, он се и својим књижевним радом борио за промену дотадашњег школства, те су иза њега остали не само многобројни закони о основним школама, већ и анализе дела познатих педагога, као и збирке прича за децу. Предано је радио на изради плана и програма рада основних школа и гимназија, а  био је и просветни надзорник, уредник „Просветног гласника“  и члан Главног просветног савета Краљевине Србије. Залагао се за увођење ручног рада у школе, за побољшање друштвеног статуса и шира права просветних радника, као и за немешање цркве и попова у рад наставника.  Јован Миодраговић преминуо је 14. маја 1926. године у Београду, а његово име данас носе и школе и улице у нашој земљи.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1521. године Турци су освојили Београд;
1856. године рођен је генерал и војни министар Михаило Живковић Гвоздени;
1882. године рођен је историчар и академик Никола Радојчић;
1944. године на захтев избегличке владе Краљевине Југославије краљ Петар II Карађорђевић посебним указом одузео је команду генералу Дражи Михаиловићу и позвао Југословенску војску у отаџбини да се стави под команду Јосипа Броза Тита.
1997. године умро је књижевник и драматург Велимир Лукић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

pesic1
Претходни чланак

Рођен је кошаркашки тренер Светислав Пешић

milos-zutic
Наредни чланак

Умро је глумац Милош Жутић