AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je pedagog i osnivač specijalnog školstva u Srbiji Veljko Ramadanović

Na današnji dan, 27. septembra 1874. godine u Korbovu rođen je budući pedagog i osnivač specijalnog školstva u Srbiji Veljko Ramadanović.

Osnovnu školu i nižu gimnaziju učio je u Kragujevcu, a nastavio u Beogradu. Odatle je otišao u Prag da se školuje za grafičara, ali je tamo ipak završio učiteljsku školu i specijalizovao se za nastavu sa slepom i gluvom decom.

U Srbiju se vratio 1896, iste te godine otvorio prvi srpski zavod za gluvonemu decu u Požarevcu i prilagodio Brajevu azbuku srpskom jeziku, u nameri da otvori i školu za slepe. Nažalost, zbog loših materijalnih uslova škola je zatvorena dve godine kasnije, a on je par godina radio u školi doma sirote i napuštene dece u Beogradu. Bio je potom činovnik na mnogim mestima, te načelnik nekoliko srezova, a dao je i veliki doprinos tokom Prvog balkanskog rata, kao i u organizovanju uprave i administrativne vlasti u novooslobođenim krajevima. Tokom Prvog svetskog rata prešao je Albaniju i stigao do Krfa, da bi u Bizerti osnovao prvu srpsku školu za oslepele i ogluvele srpske ratnike. Vlada je 1918. godine ozvaničila njegovu Brajevu azbuku za srpski jezik, pa je izdao i prvi srpski bukvar za slepe. Godinu dana kasnije škola je smeštena u Zemun, gde se i danas nalazi, a on je pored osnivanja drugih škola za osobe sa invaliditetom u mnogim našim gradovima, osnovao i prvi časopis na Brajevom pismu, prvi defektološki časopis u tadašnjoj državi, Sveslovensko udruženje defektologa, koloniju slepih zemljoradnika i otvorio dom i pansion za doživotni smeštaj slepih u Zemunu, najveći te vrste na Balkanu.

Putovao je po svetu i učestvovao na brojnim kongresima, pa je tako iz Njujorka u Beograd doveo slepu i gluvu književnicu Helen Keler, koja je održala predavanje na Beogradskom univerzitetu, a sastajao se i sa Pupinom, koji je donirao školu. Po kapitulaciji Jugoslavije 1941. godine, osnovao je izbeglički dom slepih učenika sa školom, pri Školi za gluve Kralj Dečanski u Beogradu, ali je ubrzo bio uhapšen od strane Gestapoa i zatvoren u Banjičkom logoru. Nakon intervencije prijatelja pušten je posle dva meseca ispitivanja i mučenja, ali ipak kraj te okupacije nije dočekao, pošto je umro 21. jula 1943. godine.

Veljko Ramadanović, za svoj rad višestruko je odlikovan, i iza sebe je ostavio mnoge članke, tekstove i knjige, a jedna ulica u Beogradu, kao i škola za učenike oštećenog vida u Zemunu danas nose njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1186. godine sklopljen je ugovor između Stefana Nemanje i Dubrovnika;
1844. godine rođen je pisac, političar i akademik Svetomir Nikolajević;
1845. godine rođen je lekar, profesor i političar Lazar Dokić;
1901. godine rođen je komunista i revolucionar Ivan Milutinović;
1902. godine rođen je pesnik, pripadnik nadrealizma, i kritičar Milan Dedinac;
1940. godine Nemačka, Italija i Japan potpisali su u Berlinu desetogodišnji vojni i ekonomski pakt poznat pod nazivom Osovina Berlin-Rim-Tokio;
1947. godine u Varšavi je osnovan Informacioni biro komunističkih i radničkih partija – Informbiro;
2007. godine umro je gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Mija-Aleksic
Prethodni članak

Rođen je glumac Milosav Mija Aleksić

21768013_1790587137650464_4015300039031010872_n
Naredni članak

Kad srce zapišti, misao je kriva (Milan Rakić)