AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je osnivač srpskog zemljoradničkog zadrugarstva Mihailo Avramović

Na današnji dan, 16. novembra 1864. godine u Smederevu je rođen profesor i osnivač srpskog zemljoradničkog zadrugarstva Mihailo Avramović.

U Beogradu je završio Veliku školu i potom se posvetio izučavanju zemljoradničkog zadrugarstva, te 1894. godine u selu Vranovu osnovao prvu zemljoradničku zadrugu u Srbiji.

Bio je zatim upravnik Saveza zemljoradničkih zadruga u Srbiji, osnivač i urednik časopisa Zemljoradnička zadruga, profesor na Poljoprivrednom fakultetu, osnivač političke stranke Savez zemljoradnika, narodni poslanik, tvorac nacrta prvog srpskog zakona o zadrugama i jedan od osnivača Međunarodnog zadružnog saveza u Londonu 1895, čijeg je centralnog odbora bio član narednih pola veka.

Autor je velikog broja članaka i tridesetak knjiga iz oblasti zadrugarstva, agrarne politike i privrede.

Mihailo Avramović je umro 16. aprila 1945. godine u Beogradu, a danas njegovo ime nosi jedna ulica glavnog grada.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1914. godine počela je Kolubarska bitka,
1939. godine rođen je glumac Miloš Žutić,
1946. godine rođen je slikar i reditelj Slobodan Šijan;
2014. godine umro je filozof, teatrolog, dramaturg, pisac, prevodilac, novinar i jedan od naših najznačajnijih intelektualaca i kulturnih stvaralaca Jovan Ćirilov.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Tvrdjava_Diana_istocna_kapija2
Prethodni članak

TVRĐAVA DIANA

Predratni mladenci
Naredni članak

POVOĐANI I PRVIČE