АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је оснивач српског земљорадничког задругарства Михаило Аврамовић

На данашњи дан, 16. новембра 1864. године у Смедереву је рођен професор и оснивач српског земљорадничког задругарства Михаило Аврамовић.

У Београду је завршио Велику школу и потом се посветио изучавању земљорадничког задругарства, те 1894. године у селу Вранову основао прву земљорадничку задругу у Србији.

Био је затим управник Савеза земљорадничких задруга у Србији, оснивач и уредник часописа Земљорадничка задруга, професор на Пољопривредном факултету, оснивач политичке странке Савез земљорадника, народни посланик, творац нацрта првог српског закона о задругама и један од оснивача Међународног задружног савеза у Лондону 1895, чијег је централног одбора био члан наредних пола века.

Аутор је великог броја чланака и тридесетак књига из области задругарства, аграрне политике и привреде.

Михаило Аврамовић је умро 16. априла 1945. године у Београду, а данас његово име носи једна улица главног града.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1914. године почела је Колубарска битка,
1939. године рођен је глумац Милош Жутић,
1946. године рођен је сликар и редитељ Слободан Шијан;
2014. године умро је филозоф, театролог, драматург, писац, преводилац, новинар и један од наших најзначајнијих интелектуалаца и културних стваралаца Јован Ћирилов.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Tvrdjava_Diana_istocna_kapija2
Претходни чланак

ТВРЂАВА ДИАНА

Предратни младенци
Наредни чланак

ПОВОЂАНИ И ПРВИЧЕ