AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je osnivač Demokratske stranke Ljubomir Davidović

Na današnji dan, 24. decembra 1863. godine u Vlaškom Polju kod Mladenovca rođen je političar, državnik i osnivač Demokratske stranke Ljubomir Davidović.

Nakon školovanja u Beogradu i završenog Filozofskog fakulteta, radio je kao profesor gimnazije u više mesta u Srbiji, i kao profesor prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića. Bio je prvo član Narodne radikalne stranke, pa vođa Samostalne radikalne stranke, te posle Prvog svetskog rata jedan od osnivača i predsednik Demokratske stranke. U nekoliko navrata je bio narodni poslanik, ministar prosvete, predsednik vlade, a u jednom periodu i gradonačelnik Beograda.

Ljubomir Davidović umro je 19. februara 1940. godine i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. Fondacija Demokratske stranke danas nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1883. godine rođen je slikar i akademik Stojan Aralica;
1911. godine umro je lekar i pilot Vladimir Alkesić;
1912. godine osnovana je Vazduhoplovna komanda srpske vojske;
1921. godine umro je fizičar i profesor Đorđe Stanojević;
2006. godine umro je vaterpolista Mirko Sandić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

maxresdefault
Prethodni članak

DUŠKO RADOVIĆ: Glas koji je budio uspavane savesti, zamrle nade i čoveka u ljudima

vuckovic
Naredni članak

Umro je kompozitor i dirigent Vojislav Vučković