АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је оснивач Демократске странке Љубомир Давидовић

На данашњи дан, 24. децембра 1863. године у Влашком Пољу код Младеновца рођен је политичар, државник и оснивач Демократске странке Љубомир Давидовић.

Након школовања у Београду и завршеног Филозофског факултета, радио је као професор гимназије у више места у Србији, и као професор престолонаследника Александра Карађорђевића. Био је прво члан Народне радикалне странке, па вођа Самосталне радикалне странке, те после Првог светског рата један од оснивача и председник Демократске странке. У неколико наврата је био народни посланик, министар просвете, председник владе, а у једном периоду и градоначелник Београда.

Љубомир Давидовић умро је 19. фебруара 1940. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београду. Фондација Демократске странке данас носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1883. године рођен је сликар и академик Стојан Аралица;
1911. године умро је лекар и пилот Владимир Алкесић;
1912. године основана је Ваздухопловна команда српске војске;
1921. године умро је физичар и професор Ђорђе Станојевић;
2006. године умро је ватерполиста Мирко Сандић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

maxresdefault
Претходни чланак

ДУШКО РАДОВИЋ: Глас који је будио успаване савести, замрле наде и човека у људима

vuckovic
Наредни чланак

Умро је композитор и диригент Војислав Вучковић