AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je operski pevač Živan Saramandić

Na današnji dan, 2. aprila 1939. godine u Beogradu je rođen operski pevač Živan Saramandić. Iako rođeni Beograđanin odrastao je i školovao se u Aranđelovcu, gde je tokom gimnazije bio osnivač i najistaknutiji član hora. Po maturiranju upisao je Ekonomski fakultet u Beogradu, ali se 1962. godine, kada je bio apsolvent, dobivši poziv da peva u velikom varijeteu „Orfeum“, opredelio za karijeru operskog pevača i napustio fakultet. Da bi to ostvario bilo je potrebno da školuje svoj glas, te je počeo da pohađa časove pevanja kod Zdenke Zikove, jedne od najvećih operskih pevačica tog vremena. Godine 1966. prošao je na audiciji za prijem u Operu, i septembra te godine je debitovao na sceni Narodnog pozorišta u ulozi kralja Egipta, u Verdijevoj „Aidi“, da bi stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu postao 1968. godine. Tokom svoje duge i bogate karijere ostvario je veliki broj uloga basovskog faha i nastupao na skoro svim najznačajnijim operskim scenama u svetu, poput Boljšoj teatra, Karnegi Hola, scena u Leljingradu, Kijevu, Odesi, Varšavi, Pragu, Parizu, Berlinu i drugim gradovima. Bio je i vrstan interpretator crnačkih duhovnih pesama, kao i ruskih narodnih iz Šaljapinovog repertoara, sa kojima je nastupao u Rusiji više od pet stotina puta. Živan Saramandić, dobitnik mnogih nagrada i priznanja, preminuo je 30. januara 2012. godine u Beogradu i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1900. godine rođen je glumac Milivoje Živanović;
1917. godine u Solunu je pred Vojnim sudom za oficire srpske vojske počeo sudski proces protiv grupe oficira na čelu sa pukovnikom Dragutinom Dimitrijevićem – Apisom, optuženih za pripremanje prevrata i pokušaj atentata na regenta Aleksandra;
1939. godine rođen je reditelj Jovan Ristić;
1965. godine umro je fiziolog, profesor i predsednik SANU, Ilija Đuričić.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Salaš Gradina
Prethodni članak

Naj@Sombor - Hej, salaši...

jdp
Naredni članak

Otvoreno je Jugoslovensko dramsko pozorište