АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је оперски певач Живан Сарамандић

На данашњи дан, 2. априла 1939. године у Београду је рођен оперски певач Живан Сарамандић. Иако рођени Београђанин одрастао је и школовао се у Аранђеловцу, где је током гимназије био оснивач и најистакнутији члан хора. По матурирању уписао је Економски факултет у Београду, али се 1962. године, када је био апсолвент, добивши позив да пева у великом варијетеу „Орфеум“, определио за каријеру оперског певача и напустио факултет. Да би то остварио било је потребно да школује свој глас, те је почео да похађа часове певања код Зденке Зикове, једне од највећих оперских певачица тог времена. Године 1966. прошао је на аудицији за пријем у Оперу, и септембра те године је дебитовао на сцени Народног позоришта у улози краља Египта, у Вердијевој „Аиди“, да би стални члан Народног позоришта у Београду постао 1968. године. Током своје дуге и богате каријере остварио је велики број улога басовског фаха и наступао на скоро свим најзначајнијим оперским сценама у свету, попут Бољшој театра, Карнеги Хола, сцена у Лељинграду, Кијеву, Одеси, Варшави, Прагу, Паризу, Берлину и другим градовима. Био је и врстан интерпретатор црначких духовних песама, као и руских народних из Шаљапиновог репертоара, са којима је наступао у Русији више од пет стотина пута. Живан Сарамандић, добитник многих награда и признања, преминуо је 30. јануара 2012. године у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1900. године рођен је глумац Миливоје Живановић;
1917. године у Солуну је пред Војним судом за официре српске војске почео судски процес против групе официра на челу са пуковником Драгутином Димитријевићем – Аписом, оптужених за припремање преврата и покушај атентата на регента Александра;
1939. године рођен је редитељ Јован Ристић;
1965. године умро је физиолог, професор и председник САНУ, Илија Ђуричић.

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Салаш Градина
Претходни чланак

Наj@Сомбор - Хеј, салаши...

jdp
Наредни чланак

Отворено је Југословенско драмско позориште