АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је оперски певач Живан Сарамандић

На данашњи дан, 2. априла 1939. године у Београду је рођен оперски певач Живан Сарамандић.

Иако рођени Београђанин, одрастао је и школовао се у Аранђеловцу, где је током гимназије био оснивач и најистакнутији члан хора.

По матурирању je уписао Економски факултет у Београду, али се 1962. године, када је био апсолвент, добивши позив да пева у великом варијетеу Орфеум, определио за каријеру оперског певача и напустио факултет. Да би то остварио било је потребно да школује свој глас, те је почео да похађа часове певања код Зденке Зикове, једне од највећих оперских певачица тог времена.

Године 1966. прошао је на аудицији за пријем у Оперу, и септембра те године је дебитовао на сцени Народног позоришта у улози краља Египта, у Вердијевој Аиди, да би стални члан Народног позоришта у Београду постао 1968. године.

Током своје дуге и богате каријере остварио је велики број улога басовског фаха и наступао на скоро свим најзначајнијим оперским сценама у свету, попут Бољшој театра, Карнеги Хола, сцена у Лељинграду, Кијеву, Одеси, Варшави, Прагу, Паризу, Берлину и другим градовима. Био је и врстан интерпретатор црначких духовних песама, као и руских народних из Шаљапиновог репертоара, са којима је наступао у Русији више од пет стотина пута.

Живан Сарамандић, добитник многих награда и признања, преминуо је 30. јануара 2012. године у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1900. године рођен је глумац Миливоје Живановић;
1908. године умро је Божидар Карађорђевић;
1917. године у Солуну је пред Војним судом за официре српске војске почео судски процес против групе официра на челу са пуковником Драгутином Димитријевићем Аписом, који су оптужени за припремање преврата и покушај атентата на регента Александра;
1939. године рођен је редитељ Јован Ристић;
1965. године умро је физиолог, професор и председник САНУ Илија Ђуричић;
2007. године умро је одбојкаш Жарко Петровић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Ckalja
Претходни чланак

Рођен је глумац Миодраг Петровић Чкаља

munitic
Наредни чланак

Рођен је историчар уметности, критичар и теоретичар Ранко Мунитић