AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je omiljeni gradonačelnik Beograda Branko Pešić

Na današnji dan, 1. oktobra 1922. godine u Zemunu je rođen državnik i najpopularniji gradonačelnik Beograda Branko Pešić.

U Zemunu je završio osnovnu školu i gimnaziju, i potom upisao Pravni fakultet, koji je prekinuo sa okupacijom Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata. Kako je još kao gimnazijalac postao član Saveza komunističke omladine Jugoslavije, uključio se u rad Narodnooslobodilačkog pokreta i učestvovao u mnogim akcijama i bitkama, među kojima je i ona na Sutjesci, kao i u  borbama za oslobođenje Beograda i Zemuna. Po završetku rata završio je Višu političku školu Đuro Đaković, bavio se društveno-političkim radom i obavljao razne partijske i državne funkcije, među kojima je i ona po kojoj je danas najpoznatiji široj javnosti – predsednik Skupštine grada Beograda skoro deset godina, od 1964. do 1974. godine. Za vreme njegovih mandata u prestonici je, između ostalog, završena deonica auto-puta kroz Beograd i izgrađene petlje Mostar i Autokomanda, otvoren je most Gazela, otvoren je Terazijski tunel, otvoren je hotel Jugoslavija, završena je palata Beograđanka, izgrađeno je više od 80.000 stanova, kao i Hala Pionir, SRC  25. maj, Hala Pinki i započeto uređenje Ade Ciganlije, a usvojen je i plan spuštanja glavnog grada na reke, izgradnje železničkog čvora i metroa, što ni posle skoro pola veka nije realizovano.

Pored svega što je radio kao zvanične poslove, imao je i izuzetno blizak odnos sa sugrađanima, pa postoje priče kako su mnogi imali njegov broj telefona i lično ga zvali kada je dolazilo do nekih nevolja, te da nije bio redak slučaj da ga sretnu u gradu ili u kafani.

Branko Pešić je umro 4. februara 1986. godine i sahranjen je u porodičnoj grobnici na Zemunskom groblju, a jedna ulica u Zemunu danas nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1924. godine Radio Beograd je počeo da emituje program;
1957. godine umro je biolog i fiziolog Ivan Đaja;
1970. godine umro je kompozitor Petar Konjović;
1984. godine umro je fudbaler i trener Blagoje Moša Marjanović;
1988. godine umro je glumac Pavle Vuisić;
1996. godine Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija ukinuo je ekonomske sankcije Jugoslaviji uvedene u maju 1992. godine;
1999. godine umro je operski pevač Miroslav Čangalović;
2000. godine Odbojkaška reprezentacija Jugoslavije osvojila je zlatnu olimpijsku medalju.

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

22127531_1795253863850458_78307394_n
Prethodni članak

„Čovek je kao brodski kompas...ˮ (Milorad Pavić)

kul002
Naredni članak

1. Festival jezičkih manjina