АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је омиљени градоначелник Београда Бранко Пешић

На данашњи дан, 1. октобра 1922. године у Земуну је рођен државник и најпопуларнији градоначелник Београда Бранко Пешић.

У Земуну је завршио основну школу и гимназију, и потом уписао Правни факултет, који је прекинуо са окупацијом Југославије током Другог светског рата. Како је још као гимназијалац постао члан Савеза комунистичке омладине Југославије, укључио се у рад Народноослободилачког покрета и учествовао у многим акцијама и биткама, међу којима је и она на Сутјесци, као и у  борбама за ослобођење Београда и Земуна. По завршетку рата завршио је Вишу политичку школу Ђуро Ђаковић, бавио се друштвено-политичким радом и обављао разне партијске и државне функције, међу којима је и она по којој је данас најпознатији широј јавности – председник Скупштине града Београда скоро десет година, од 1964. до 1974. године. За време његових мандата у престоници је, између осталог, завршена деоница ауто-пута кроз Београд и изграђене петље Мостар и Аутокоманда, отворен је мост Газела, отворен је Теразијски тунел, отворен је хотел Југославија, завршена је палата Београђанка, изграђено је више од 80.000 станова, као и Хала Пионир, СРЦ  25. мај, Хала Пинки и започето уређење Аде Циганлије, а усвојен је и план спуштања главног града на реке, изградње железничког чвора и метроа, што ни после скоро пола века није реализовано.

Поред свега што је радио као званичне послове, имао је и изузетно близак однос са суграђанима, па постоје приче како су многи имали његов број телефона и лично га звали када је долазило до неких невоља, те да није био редак случај да га сретну у граду или у кафани.

Бранко Пешић је умро 4. фебруара 1986. године и сахрањен је у породичној гробници на Земунском гробљу, а једна улица у Земуну данас носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1924. године Радио Београд је почео да емитује програм;
1957. године умро је биолог и физиолог Иван Ђаја;
1970. године умро је композитор Петар Коњовић;
1984. године умро је фудбалер и тренер Благоје Моша Марјановић;
1988. године умро је глумац Павле Вуисић;
1996. године Савет безбедности Уједињених нација укинуо је економске санкције Југославији уведене у мају 1992. године;
1999. године умро је оперски певач Мирослав Чангаловић;
2000. године Одбојкашка репрезентација Југославије освојила је златну олимпијску медаљу.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

22127531_1795253863850458_78307394_n
Претходни чланак

„Човек је као бродски компас...ˮ (Милорад Павић)

kul002
Наредни чланак

1. Фестивал језичких мањина