АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је официр, писац и редитељ Станислав Краков

На данашњи дан, 29. марта 1895. године у Крагујевцу је рођен српски официр, новинар, књижевник и филмски редитељ Станислав Краков.

Школовао се у Књажевцу, Зајечару и Београду, а са седамнаест година се 1912. године, по избијању Првог балканског рата, пријавио као добровољац у четнички одред Војводе Вука, пошто је био премлад за редовну војску.

Учествовао је и у Другом балканском рату и био рањен, после чега се уписао на Војну академију, па је као тек свршени питомац 46. класе Ниже школе Војне академије 1914. године кренуо у Први светски рат.

Током њега се повлачио преко Албаније, освојио Кајмакчалан, и поново био рањаван. У та три рата био је наводно рањен укупно седамнаест пута, а за војничке заслуге примио је и велики број одликовања.

После рата је завршио права и бавио се новинарством. Радио је за лист Време и потом био његов уредник, као и уредник часописа Наша крила, Политике и директор Радио-Београда.

Написао је и два романа, путопис, књигу приповедака, као и неколико историјско-публицистичких дела, а аутор је и документарног филма Кроз земљу наших царева и краљева и филма За част отаџбине, оба из тридесетих година прошлог века.

Током Другог светског рата је подржавао генерала Милана Недића, који му је био ујак, и био уредник недићевских новина, па је по ослобођењу емигрирао и остатак живота провео у иностранству, претежно у Француској, где је једно време живео и под лажним именом. У Југославији је, наравно, осуђен због колаборације.

Тако је 15. децембра 1968. године, као издајник и народни непријатељ, у Паризу живот завршио човек који је био носилац Ордена белог орла са мачевима 4. степена, две Медаље за храброст, Албанске споменице, Крста милосрђа и још неких ратних одликовања која је добио борећи се за Србију.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1925. године рођен је један од наших најпознатијих наивних сликара Сава Стојков;
1957. године рођен је глумац Борис Комненић;
2008. године умро је фудбалер и прва „Звездина“ звезда Рајко Митић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-Miloš_Crnjanski_1914
Претходни чланак

САВРЕМЕНИЦИ: Милош Црњански о Алекси Шантићу

200px-SvetolikRankovic
Наредни чланак

Умро је теолог и писац Светолик Ранковић