АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је одбојкашки тренер Зоран Гајић

На данашњи дан, 28. децембра 1958. године у Панчеву је рођен тренер и тренутни председник Одбојкашког савеза Србије, Зоран Гајић.

Каријеру је почео у Младости из Омољице, да би потом тренирао Војводину и више клубова из Грчке и Русије, те турске и азербејџанске тимове, освојивши шампионате Југославије, Грчке, Турске, Русије и Азербејџана, као и купове Југославије, Грчке и Турске.

Ипак, највеће успехе постигао је као тренер наше репрезентације, што је био у периоду од 1995. до 2002. године. За то време је освојио девет медаља – злато на Олимпијским играма 2000. године и европско злато наредне године, сребра на европском и светском првенству, као и олимпијску, две европске и бронзу из Светске лиге.

Зоран Гајић је такође био и селектор Русије и са њима освојио неколико медаља, а тренутно је на позицији председника Одбојкашког савеза Србије.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1885. године објављен је први број часописа Босанска вила;
1949. године рођена је лекар специјалиста дечје ортопедије вилица Весна Косовац;
1959. године у Винчи је пуштен у рад први нуклеарни реактор у Југославији;
1976. године умро је књижевник и књижевни критичар Зоран Мишић;
2005. године умро је глумац и редитељ Стево Жигон;
2006. године умрла је пијанисткиња, чембалисткиња и професор Оливера Ђурђевић;
2012. године умро је Божидар Петровић, српски архитекта и редовни професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

ЈУЖНА СРБИЈА
Претходни чланак

ЗАХАРИЈЕ ОРФЕЛИН: ПЛАЧ СЕРБИЈИ

Слика: Јужни Словени

Извор: https://ok.ru/annush/topic/66933914719730
Наредни чланак

НАСЕЉАВАЊЕ СЛОВЕНА НА БАЛКАН