AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je odbojkaš Vladimir Grbić

Na današnji dan, 14. decembra 1970. godine u Kleku je rođen odbojkaš Vladimir Grbić.

S obzirom da mu je otac bio odbojkaš, u tom sportu je bio praktično od rođenja. Sa osam godina počeo je da trenira u Banatu i prošao sve reprezentativne selekcije, posle čega je igrao u Vojvodini, u zagrebačkoj Mladosti, pa ponovo kratko u Vojvodini, odakle je otišao u Padovu.

Od te 1992. godine igrao je najviše u italijanskim klubovima, ali nastupao je i za Sao Paulo iz Brazila, japansku Osaku, grčki PAOK, Dinamo iz Moskve, da bi klupsku karijeru završio 2009. godine u istanbulskom Fenerbahčeu, osvojivši više nacionalnih šampionata i kupova kao i nekoliko evropskih trofeja.

Sa reprezentacijom je igrao na svim velikim takmičenjima i osvojio jedno Evropsko prvenstvo i Olimpijske igre, uz još po jedno srebro sa Evropskog prvenstva, Svetskog prvenstva i Mediteranskih igara, kao i dve evropske bronze, jednu olimpijsku i jednu iz Svetske lige.

Vladimir Grbić je više puta proglašavan za najboljeg sportistu naše zemlje, a od 2011. godine je i član odbojkaške Kuće slavnih.

Srećan rođendan!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1934. godine rođena je glumica Ružica Sokić;
1947. godine rođena je glumica Svetlana Bojković;
1947. godine osnovano je Bibliotekarsko društvo Srbije.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Teodora Marčeta u ulozi Ane Karenjine
Prethodni članak

ANA KARENJINA U INĐIJI

grb
Naredni članak

Usvojen je osnovni grb Beograda