AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je novinar i vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski

Na današnji dan, 18. septembra 1950. godine u Karlovcu je rođen novinar i vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski.

Nakon osnovne škole završene u rodnom gradu, u Trebinju je završio srednju školu i u Zagrebu Pravni fakultet. Tu je i započeo svoju novinarsku karijeru u Poletu, da bi je potom nastavio u Vjesniku i nedeljniku Danas, sarađujući uporedo sa magazinom Start i Politikom, čiji je novinar i vojni komentator postao 1991. godine.

Pisao je takođe i za druge listove, i tokom bogate karijere izveštavao iz mnogih delova sveta, sa mnogih ratišta i vojnih baza, intervjuisavši pored  ostalog rumunskog predsednika Čaušeskua, sirijskog Al Asada, beloruskog Lukašenka, trojicu ruskih maršala i nekoliko komandanata NATO saveza.

Snimio je i pet dokumentarnih filmova, nekoliko TV serijala i objavio desetak knjiga. Miroslav Lazanski se poslednjih godina bavi politikom, pa je od 2016. godine bio narodni poslanik, a trenutno obavlja funkciju ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1739. godine potpisan je Beogradski mir;
1753. godine umro je slikar i grafičar Hristofor Žefarović;
1919. godine umro je slikar Đorđe Mihajlović;
1929. godine rođen je književnik, književni kritičar i akademik Petar Džadžić;
1975. godine umro je književni istoričar Vladan Nedić;
2002. godine preminula je Margita Stefanović Magi, najpoznatija kao klavijaturistkinja beogradske rok grupe Ekatarina Velika.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

VitorovicDragomir_F-490
Prethodni članak

Rođen je hemičar, profesor i akademik Dragomir Vitorović

jovan-hadzic-jpg_660x330
Naredni članak

Rođen je književnik Jovan Hadžić