АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је новинар и војнополитички коментатор Мирослав Лазански

На данашњи дан, 18. септембра 1950. године у Карловцу је рођен новинар и војнополитички коментатор Мирослав Лазански.

Након основне школе завршене у родном граду, у Требињу је завршио средњу школу и у Загребу Правни факултет. Ту је и започео своју новинарску каријеру у Полету, да би је потом наставио у Вјеснику и недељнику Данас, сарађујући упоредо са магазином Старт и Политиком, чији је новинар и војни коментатор постао 1991. године.

Писао је такође и за друге листове, и током богате каријере извештавао из многих делова света, са многих ратишта и војних база, интервјуисавши поред  осталог румунског председника Чаушескуа, сиријског Ал Асада, белоруског Лукашенка, тројицу руских маршала и неколико команданата НАТО савеза.

Снимио је и пет документарних филмова, неколико ТВ серијала и објавио десетак књига. Мирослав Лазански се последњих година бави политиком, па је од 2016. године био народни посланик, а тренутно обавља функцију амбасадора Републике Србије у Руској Федерацији.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1739. године потписан је Београдски мир;
1753. године умро је сликар и графичар Христофор Жефаровић;
1919. године умро је сликар Ђорђе Михајловић;
1929. године рођен је књижевник, књижевни критичар и академик Петар Џаџић;
1975. године умро је књижевни историчар Владан Недић;
2002. године преминула је Маргита Стефановић Маги, најпознатија као клавијатуристкиња београдске рок групе Екатарина Велика.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

VitorovicDragomir_F-490
Претходни чланак

Рођен је хемичар, професор и академик Драгомир Виторовић

jovan-hadzic-jpg_660x330
Наредни чланак

Рођен је књижевник Јован Хаџић