AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je novinar i urednik RTV Studio B Đoko Vještica

Na današnji dan, 9. maja 1939. godine rođen je nezaboravni novinar Đoko Vještica.

Karijeru je počeo u listu Borba, u okviru čije redakcije je 1970. godine počelo emitovanje programa Studija B.

Ubrzo je Đoko na radiju Studio B pokrenuo emisiju Beogradska razglednica i postao omiljen među Beograđanima. Pored svakodnevnih informacija o vremenu, saobraćaju i drugim komunalnim stvarima, on se borio protiv nepravdi mnogih komunalnih preduzeća, direktno uključujući u program njihove rukovodioce i ispitujući ih.

Imao je i problema zbog toga, bio suspendovan, ali su kolege i građani uvek bili uz njega. Bio je vredan i uporan, te je Beograđanima ostavio još mnogo toga pored svojih emisija. Beogradski maraton, koji sada ima svetski značaj, prvi put se održao 1988. godine na njegovu inicijativu.

On je bio taj koji se izborio da se na tadašnjem trgu Marksa i Engelsa, a sadašnjem Nikole Pašića zasade platani, umesto da bude parkiralište. Pešačka zona od Slavije do Terazija jedne subote mesečno, triatlon na Adi, ski-staza na Košutnjaku i trka uz Beograđanku samo su još neke od njegovih ideja kojima je obogatio život prestonice.

Danas se plato ispred zgrade u kojoj je proveo najveći deo svog radnog veka naziva po njemu, a tu se nalazi i fontana podignuta takođe po njegovoj ideji u spomen žrtvama bombardovanja Beograda 6. aprila 1941. Đoko Vještica je preminuo 2008. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1904. godine umro je matematičar i akademik Dimitrije Nešić;
1942. godine rođen je vaterpolista Mirko Sandić;
1945. godine zvanično je završen Drugi svetski rat;
1948. godine rođen je književnik Milan Oklopdžić;
1945. godine rođen je reditelj Slobodan Ž. Jovanović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Goran Anđelić
Prethodni članak

STARO SELO U SIROGOJNU

250px-Miloš_Dimitrijević
Naredni članak

Rođen je pravnik i političar Miloš Mile Dimitrijević