АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је новинар и уредник РТВ Студио Б Ђоко Вјештица

На данашњи дан, 9. маја 1939. године рођен је незаборавни новинар Ђоко Вјештица.

Каријеру је почео у листу Борба, у оквиру чије редакције је 1970. године почело емитовање програма Студија Б.

Убрзо је Ђоко на радију Студио Б покренуо емисију Београдска разгледница и постао омиљен међу Београђанима. Поред свакодневних информација о времену, саобраћају и другим комуналним стварима, он се борио против неправди многих комуналних предузећа, директно укључујући у програм њихове руководиоце и испитујући их.

Имао је и проблема због тога, био суспендован, али су колеге и грађани увек били уз њега. Био је вредан и упоран, те је Београђанима оставио још много тога поред својих емисија. Београдски маратон, који сада има светски значај, први пут се одржао 1988. године на његову иницијативу.

Он је био тај који се изборио да се на тадашњем тргу Маркса и Енгелса, а садашњем Николе Пашића засаде платани, уместо да буде паркиралиште. Пешачка зона од Славије до Теразија једне суботе месечно, триатлон на Ади, ски-стаза на Кошутњаку и трка уз Београђанку само су још неке од његових идеја којима је обогатио живот престонице.

Данас се плато испред зграде у којој је провео највећи део свог радног века назива по њему, а ту се налази и фонтана подигнута такође по његовој идеји у спомен жртвама бомбардовања Београда 6. априла 1941. Ђоко Вјештица је преминуо 2008. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1904. године умро је математичар и академик Димитрије Нешић;
1942. године рођен је ватерполиста Мирко Сандић;
1945. године званично је завршен Други светски рат;
1948. године рођен је књижевник Милан Оклопџић;
1945. године рођен је редитељ Слободан Ж. Јовановић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Горан Анђелић
Претходни чланак

СТАРО СЕЛО У СИРОГОЈНУ

250px-Miloš_Dimitrijević
Наредни чланак

Рођен је правник и политичар Милош Миле Димитријевић