AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je novinar i publicista Bogdan Tirnanić

Na današnji dan, 14. septembra 1941. godine u Beogradu je rođen budući novinar i publicista Bogdan Tirnanić. Tekstove je počeo da objavljuje šezdesetih godina prošlog veka u avangardnom listu Saveza omladine Beograda „Susreti“. Radio je potom za „Borbu“, „TV reviju“, „Oko“, „Književnu reč“, „Telegraf“, „Dnevni telegraf“, „Nedeljni telegraf“, „Nacional“, „NIN“ i druge listove, kao i na Televiziji Beograd i Televiziji Politika. Tirke je objavio nekoliko knjiga, među kojima se ističu „Beograd za početnike“ i „Beograd za ponavljače“. Bio je saradnik na scenariju za film „Dečko koji obećava“ i sa Dušanom Prelevićem je napisao scenario za „Poslednji krug u Monci“, a oprobao se i kao glumac u filmovima „Rani radovi“, „Crni bombarder“,„Zbog jedne divne crne žene“ i „Živeti kao sav normalan svet“. Jedan od simbola prestonice, Bogdan Tirnanić Tirke, umro je 16. januara 2009. godine i sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1829. godine sklopljen je Jedrenski ugovor izmeću Rusije i Turske, čija je šesta tačka obavezivala Portu na izdavanje hatišerifa Srbiji;
1842. godine Aleksandar Karađorđević je izabran za kneza Srbije;
1914. godine poginuo je osnivač lista Politika, Vladislav Ribnikar;
1976. godine preminuo je knez Pavle Karađorđević, jugoslovenski državnik;
2001. godine umrla je glumica Olga Ivanović.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Dusan_Trifunovic_(1933-2006)
Prethodni članak

Rođen je književnik, pesnik i TV autor Duško Trifunović

kacar
Naredni članak

Rođen je najuspešniji srpski bokser, Slobodan Kačar