АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је новинар и публициста Богдан Тирнанић

На данашњи дан, 14. септембра 1941. године у Београду је рођен будући новинар и публициста Богдан Тирнанић. Текстове је почео да објављује шездесетих година прошлог века у авангардном листу Савеза омладине Београда „Сусрети“. Радио је потом за „Борбу“, „ТВ ревију“, „Око“, „Књижевну реч“, „Телеграф“, „Дневни телеграф“, „Недељни телеграф“, „Национал“, „НИН“ и друге листове, као и на Телевизији Београд и Телевизији Политика. Тирке је објавио неколико књига, међу којима се истичу „Београд за почетнике“ и „Београд за понављаче“. Био је сарадник на сценарију за филм „Дечко који обећава“ и са Душаном Прелевићем је написао сценарио за „Последњи круг у Монци“, а опробао се и као глумац у филмовима „Рани радови“, „Црни бомбардер“,„Због једне дивне црне жене“ и „Живети као сав нормалан свет“. Један од симбола престонице, Богдан Тирнанић Тирке, умро је 16. јануара 2009. године и сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1829. године склопљен је Једренски уговор измећу Русије и Турске, чија је шеста тачка обавезивала Порту на издавање хатишерифа Србији;
1842. године Александар Карађорђевић је изабран за кнеза Србије;
1914. године погинуо је оснивач листа Политика, Владислав Рибникар;
1976. године преминуо је кнез Павле Карађорђевић, југословенски државник;
2001. године умрла је глумица Олга Ивановић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Dusan_Trifunovic_(1933-2006)
Претходни чланак

Рођен је књижевник, песник и ТВ аутор Душко Трифуновић

kacar
Наредни чланак

Рођен је најуспешнији српски боксер, Слободан Качар