АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је новинар Пера Тодоровић

На данашњи дан, 2. маја 1852. године, у селу Водице крај Смедеревске Паланке, рођен је политичар и новинар, један од оснивача Народне радикалне странке, један од првих присталица Светозара Марковића и најбољи српски новинар свог доба Пера Тодоровић.

Уређивао је социјалистички часопис Рад, покренуо лист Радикал, покренуо и уређивао лист Самоуправа, а од 1889. до 1903. године, издавао је Мале новине, први модеран, информативни, високотиражни лист код нас.

Основну школу завршио је у Паланци, трговачку у Пешти, а студирао је у Цириху, где је између осталих упознао Николу Пашића, Перу Велимировића и Лазара Пачуа. По повратку из Цириха придружио се Светозару Марковићу, а после његове смрти предводио је његове следбенике.

Пошто је 1876. године у Крагујевцу манифестовао са црвеним барјаком, бива ухапшен, али је пуштен као добровољац за рат са Турском. После рата је емигрирао у Угарску, где је у Новом Саду са Пачуом издавао месечни социјалистички часопис Стража.

Одатле је отишао у Француску, ту почео да болује од јетре и да, ради смиривања болова, употребљава морфијум. Ту чињеницу ће касније користити његови противници. По повратку у Србију 1890. године, био је један од оснивача Народне радикалне странке.

После Тимочке буне осуђен је на смрт, али га је краљ Милан помиловао јер се залагао за споразум радикала са народњацима. Због тога је изкључен из Радикалне странке.

Тодоровић је 1889. године купио је Мале новине од којих је желео да направи нестраначки лист по угледу на европске. Ту су се могли наћи извештаји о временским приликама, пијачне вести, црна хроника, друштвени скандали, као и класични фељтони. Тираж им је достизао 30,000, а престале су да излазе после Мајског преврата, 1903. године.

Покренуо је након тога лист Огледало, а иза себе је оставио и знатан број књижевних дела. Нека од њих су: Хајдучија, Смрт Карађорђева и Силазак са престола.

Пера Тодоровић умро је у октобру 1907. године у Београду, а улице у неколико наших градова данас носе његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1567. године умро је највећи дубровачки ренесансни писац Марин Држић;
1987. године рођен је ватерполиста Филип Филиповић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

800px-Cenotaph_Zeitenlik
Претходни чланак

УСПОМЕНЕ ЈЕДНОГ СОЛУНЦА

4795801_s-novakovic-1jpg
Наредни чланак

Умро је драматург Слободан Новаковић