АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је новинар Љубомир Вукадиновић

На данашњи дан, 3. јануара 1912. године у Трстенику је рођен новинар Љубомир Вукадиновић.

Још као гимназијалац је играо фудбал у родном Трстенику за СК Хајдук, а када је уписао студије права у Београду, играо је за БСК и СК Југославију.

Писањем извештаја са утакмица почео је да се бави још док је играо, па је убрзо, захваљујући познанству са породицом Рибникар, примљен у редакцију Политике, где је брзо напредовао и постао уредник спортске рубрике. Био је један од првих спортских новинара код нас, те је међу небројеним спортским дешавањима извештавао и са осам светских првенстава у фудбалу, трију летњих олимпијских игара и двеју зимских.

Са новинарем Боривојем Јовановићем издавао је Југословенску спортску ревију, Стручну библиотеку и Стручну спортску библиотеку и уредио више Годишњака ФСЈ-а. Објавио је и неколико књига у вези са спортом, а добио је и многе награде и признања, као што су Октобарска награда, награда Удружења спортских новинара Југославије и друге.

Љубомир Вукадиновић је умро 1. марта 1973. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1904. године рођен је историчар уметности, књижевник, публициста, ликовни теоретичар, ликовни критичар и оснивач Нолитa Ото Бихаљи Мерин;
1921. године преминуо је научник, професор и политичар Коста Стојановић;
1923. тодине рођен је историчар уметности, музиколог и композитор Драгутин Гостушки;
1932. године рођен је композитор и историчар уметности Радослав Граић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Манастир Свете Катарине
(Извор: https://www.realmofhistory.com/2017/07/08/hippocrates-medical-recipe-st-catherines-monastery/)
Претходни чланак

СРПСКИ СРЕДЊОВЕКОВНИ РУКОПИСИ ИЗ СВЕТЕ ЗЕМЉЕ

826031_darko-tanaskovic_ls
Наредни чланак

Рођен је филолог, оријенталиста и дипломата Дарко Танасковић