АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је новинар, историчар, штампар и издавач Данило Медаковић

На данашњи дан, 26. јануара 1819. године у Зрмањи у Лици рођен je новинар, историчар, штампар и издавач Данило Медаковић.

Након основне школе у Грачацу и гимназије у Задру, стигао је у Кнежевину Србију и постао чиновник. Потом је са кнезом Милошем прешао у Аустрију и постао његов сектретар. Захваљујући његовој помоћи завршио права у Бечу и историју на Филозофском факултету у Берлину. По повратку у Србију, уз помоћ Јеврема Обреновића, отворио штампарију и покренуо Напредак, први лист штампан Вуковим правописом. У својој штампарији штампао је и велики број књижевних дела значајних за српску културу, као што су сабрана дела Доситеја Обрадовића у десет књига, Даничићев превод Мурављевих Писма о служби божјој и први део Петрановићеве Историје књижевности. Издавао је и календаре Годишњак и Ласта, а после забране Напретка часопис Јужна пчела. Био је, поред осталог, саиздавач листа Позорник Војводства Србије, а краће време и уредник Вестника.

Изабран је за дописног члана Друштва српске словесности, те се поред уредничко-издавачког рада бавио и књижевношћу и проучавањем историје, у оквиру чега му је најзначјнија књига Повјесница србског народа од најстаријих времена до 1850. године. Данило Медаковић је умро 5. новембра 1881. године у Загребу.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1699. године склопљен је Карловачки мир;
1928. године рођен је глумац Живојин Миленковић;
1935. године изашао је први број НИН-а;
1972. године, под неразјашњеним околностима пао је ЈАТ-ов авион изнад Чехословачке;
2003. године умро је глумац Бата Паскаљевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

hqdefault
Претходни чланак

ФИЛМ: ПРОКЛЕТА АВЛИЈА (1984)

Саркофаг са моштима Светог Саве у манастиру Милешева
Наредни чланак

СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ: КО ЈЕ СВЕТИ САВА?