AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je novinar Dušan Duda Timotijević

Na današnji dan 11. februara 1903. godine u Beogradu je rođen novinar Dušan Duda Timotijević.

Bio je jedan od prvih srpskih nadrealista, te je tako još 1922. godine sa Dedincem i Ristićem uređivao časopis za umetnost, književnost i filozofiju Putevi i bio saradnik Novog lista i nedeljnika Pokret.

Od 1932. godine do početka Drugog svetskog rata kod nas je bio stalni saradnik i specijalni dopisnik Politike iz raznih zemalja, a najzapaženiji su mu bili dopisi iz Nemačke i Etiopije.

Kao ratni zarobljenik, rat je proveo u nemačkim logorima gde je ilegalno uređivao i izdavao bilten Logorske vesti, da bi posle rata, pored nastavka rada u Politici, sarađivao i sa mnogim drugim listovima i časopisima, te bio glavni urednik Glasa, Borbe i Međunarodne politike.

Takođe je predavao istoriju filma na beogradskoj Visokoj filmskoj školi, bio je direktor i profesor na Jugoslovenskom institutu za novinarstvo, predsednik Udruženja novinara Srbije i Saveza novinara Jugoslavije, a zanimljivo je da je on, s obzirom da je bio i jedan od pokretača Politikog zabavnika, kumovao domaćim nazivima većini Diznijevih junaka, kao što su Paja Patak, Šilja i drugi.

Dušan Duda Timotijević je umro 23. decembra 1967. godine u Beogradu, a već decenijama postoji nagrada za TV kritiku koja nosi njegovo ime.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1754. godine rođen je ustanik Tanasko Rajić;
1817. godine rođen je pesnik, pravnik i političar Jovan Subotić;
1876. godine rođena je operska pevačica Draga Spasić;
1901. godine umro je kralj Milan Obrenović;
1954. godine rođena je glumica Zlata Petković;
1953. godine umro je slikar Uroš Predić;
1967. godine umro je slikar, jedan od osnivača i prvih nastavnika Akademije likovnih umetnosti u Beogradu Milo Milunović;
1993. godine umrla je pesnikinja, književnica i akademik Desanka Maksimović.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

SJZ
Prethodni članak

Zašto se kaže SMOKVIN LIST

dunster
Naredni članak

Rođen je arhitekta, fudbaler, trener i novinar Boško Simonović