АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је новинар Душан Дуда Тимотијевић

На данашњи дан 11. фебруара 1903. године у Београду је рођен новинар Душан Дуда Тимотијевић.

Био је један од првих српских надреалиста, те је тако још 1922. године са Дединцем и Ристићем уређивао часопис за уметност, књижевност и филозофију Путеви и био сарадник Новог листа и недељника Покрет.

Од 1932. године до почетка Другог светског рата код нас је био стални сарадник и специјални дописник Политике из разних земаља, а најзапаженији су му били дописи из Немачке и Етиопије.

Као ратни заробљеник, рат је провео у немачким логорима где је илегално уређивао и издавао билтен Логорске вести, да би после рата, поред наставка рада у Политици, сарађивао и са многим другим листовима и часописима, те био главни уредник Гласа, Борбе и Међународне политике.

Такође је предавао историју филма на београдској Високој филмској школи, био је директор и професор на Југословенском институту за новинарство, председник Удружења новинара Србије и Савеза новинара Југославије, а занимљиво је да је он, с обзиром да је био и један од покретача Политиког забавника, кумовао домаћим називима већини Дизнијевих јунака, као што су Паја Патак, Шиља и други.

Душан Дуда Тимотијевић је умро 23. децембра 1967. године у Београду, а већ деценијама постоји награда за ТВ критику која носи његово име.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1754. године рођен је устаник Танаско Рајић;
1817. године рођен је песник, правник и политичар Јован Суботић;
1876. године рођена је оперска певачица Драга Спасић;
1901. године умро је краљ Милан Обреновић;
1954. године рођена је глумица Злата Петковић;
1953. године умро је сликар Урош Предић;
1967. године умро је сликар, један од оснивача и првих наставника Академије ликовних уметности у Београду Мило Милуновић;
1993. године умрла је песникиња, књижевница и академик Десанка Максимовић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

СЈЗ
Претходни чланак

Зашто се каже СМОКВИН ЛИСТ

dunster
Наредни чланак

Рођен је архитекта, фудбалер, тренер и новинар Бошко Симоновић