АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је Никола Тесла

На данашњи дан, 10. јула 1856. године, у личком селу Смиљан је рођен Никола Тесла.

Био је четврто дете у породици српског свештеника. Школовање је започео у родном селу, наставио у Госпићу, а гимназију је похађао у Раковцу код Карловца. Иако је отац желео да му син упише Богословију, Никола је уписао студије електротехнике у Политехничкој школи у Грацу. Студије је после прекида наставио у Прагу, након чега се запослио у служби телефонског друштва и прикључивао телефоне по кућама. Школовање је прекидао у неколико наврата по пар година: први пут када је завршио гимназију, после погибије свог брата, затим током студија у Грацу да би радио као помоћни инжењер и након смрти оца. По преласку у Праг, последње две године студија издржавао га је ујак Петар Мандић.

У Централном телеграфском уреду у Будимпешти запослио се 1881. године. Ту је усавршио апарат за појачавање гласа код телефона, да би наредне године отишао у Париз, где је радио у Едисоновој фирми. Након две године је отпутовао у Њујорк и запослио се у Едисоновој лабораторији, поставши потом и амерички држављанин. Сматрајући да код Едисона нема адекватан третман, наредне године га је напустио и основао сопствену фирму Tesla Arc.LightCo. у Њујорку. Почео је да прави моторе и генераторе наизменичних полифазних струја, а свој први патент пријавио је Америчком патентном заводу 6. маја 1885. године под називом Комутатор за електричне динамо машине. Наредних година пријављивао је своје најпознатије патенте из области полифазних наизменичних струја, а Вестингхаусова компанија откупила је седам и финансирала градњу прве електричне централе за наизменичну струју на Нијагариним водопадима.

Од када ју је напустио, Тесла је још само у два наврата долазио у Европу и оба пута боравио у родној Лици. Први пут то је било 1889. године поводом Светске изложбе науке и технике у Паризу, а други пут 1892. године. Тада је држао предавања на позив Енглеске академије наука и Друштва енглеских електроинжењера, као и Француског друштва за физику и Међународног електричног друштва.

Након тога је обишао мајку, која је била на самрти и после њене сахране једини пут је посетио Београд. Том приликиком је изнео своја осећања према Србији и одржао говор на банкету који је завршио речима: „Ако се моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та, да је то дело једног Србина.ˮ

Ту се спријатељио са Змајем који је прочитао своје стихове Добродошлица Николи Тесли. Тесла се касније ангажовао око превода Змајеве поезије на енглески језик и писао чланке о њему у Америци.

Током живота је пријавио више од 700 патената из свих области електротехнике, пронашао вишефазни систем електричних струја, индукциони мотор, обртно магнетно поље, генератор и трансформатор за струје високе фреквенције.

Сматра се једним од пионира радио-технике, бежичне телеграфије, радара, изучавао је рендгенске зраке и направио неке од првих снимака делова људског тела, али и указао на њихово штетно зрачење.

Добитник је многих признања и одликовања, а пар пута је био и у најужем избору за Нобелову награду, коју ипак није добио.

Преминуо је сам и у сиромаштву 1943. године у соби 3.327 хотела Њујоркер, где је живео последњих 10 година. На стогодишњицу његовог рођења јединица за јачину магнетне индукције названа је његовим именом – тесла (Т).

Никола Тесла је кремиран у Америци, а урна са његовим пепелом пренета је у Београд 1951. године и од тада се налази у Музеју Николе Тесле у Крунској улици.

Његово име носи велики број школа, института, библиотека, као и аеродром у Београду, а његови споменици налазе се како у многим нашим градовима, тако и у Сједињеним Америчким Државама.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1854. године рођен је глумац и редитељ Петар Пера Добриновић;
1842. године рођен је правник, публициста, професор, министар и академик Глигорије Гига Гершић;
1908. године рођена је кореограф и педагог Олга Сковран;
1926. године рођен је глумац Павле Вуисић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

11037457_590195027784535_3343163668501069268_n
Претходни чланак

Позив за сарадњу радницима у култури

Untitled
Наредни чланак

Косово и Метохија: Mанастир Светих врача Козме и Дамјана