AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je Nićifor Dučić

Na današnji dan, 21. novembra 1832. godine u Lugu kod Trebinja je rođen kaluđer, arhimandrit, istoričar, dobrovoljački komandant i akademik Nićifor Dučić.

Obrazovanje je počeo u manastiru Duži, potom se sa sedamnaest godina zakaluđerio, pa otišao na dalje školovanje u Beograd, odakle se vratio u manastir Duži, i tu otvorio manastirsku školu, kao i duhovnu školu za sveštenike u manastiru Žitomislić.

Učestvovao je zatim u borbama protiv Turaka u Hercegovini i Crnoj Gori, boravio na Cetinju i u Beogradu, gde je nastavio da se bavi organizovanjem škola, pa je u jednom periodu bio predsednik Odbora za škole u srpskim oblastima izvan Srbije, predsednik Odbora za Narodnu biblioteku i muzej, te predsednik Komisije za zidanje crkava u vizantijskom stilu u Srbiji.

Bio je učesnik i komandant i tokom ratova Srbije i Turske od 1876. do 1878. godine.

Poslanik Skupštine je bio nekoliko godina krajem sedamdesetih godina tog veka, a od 1880. do 1886. je bio upravnik Narodne biblioteke Srbije.

Otišao je zatim u Pariz i tu slušao predavanja na Sorboni, osnovao Srpsku čitaonicu, i pre povratka u Beograd obišao još neke zapadnoevropske gradove. Bio je član i predsednik Srpskog učenog društva, a 1891. godine je izabran za člana Srpske kraljevske akademije, pri kojoj je osnovao i dva fonda: Fond arhimandrita Nićifora Dučića i Fond za održavanje grobnice arhimandrita Nićifora Dučića.

Umro je početkom 1900. godine i sahranjen je na beogradskom Novom groblju, a svoju imovinu je testamentom zaveštao Srpskoj kraljevskoj akademiji, beogradskoj Bogosloviji, Narodnom muzeju, različitim crkvama, manastirima i drugim društvima.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1902. godine rođen je slikar Marko Čelebonović;
1937. godine počela je sa radom Muzička akademija u Beogradu;
1981. godine preminuo je istoričar umetnosti, likovni kritičar i književnik Milan Kašanin;
1995. godine potpisan je Dejtonski mirovni sporazum;
2002. godine umro je geolog-paleontolog, redovni profesor Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, akademik Nikola Pantić;
2006. godine umrla je pijanistkinja i kompozitorka Ksenija Zečević;
2009. godine umrla je slikarka Kosara Bokšan.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

37634826_1298304416973589_9203222635872256000_n
Prethodni članak

MISAO DANA

lfiqk2uhlda
Naredni članak

Oganj iz sarkofaga Svete Jelene Dečanske ubio Tatar-hana