АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је Нићифор Дучић

На данашњи дан, 21. новембра 1832. године у Лугу код Требиња је рођен калуђер, архимандрит, историчар, добровољачки командант и академик Нићифор Дучић.

Образовање је почео у манастиру Дужи, потом се са седамнаест година закалуђерио, па отишао на даље школовање у Београд, одакле се вратио у манастир Дужи, и ту отворио манастирску школу, као и духовну школу за свештенике у манастиру Житомислић.

Учествовао је затим у борбама против Турака у Херцеговини и Црној Гори, боравио на Цетињу и у Београду, где је наставио да се бави организовањем школа, па је у једном периоду био председник Одбора за школе у српским областима изван Србије, председник Одбора за Народну библиотеку и музеј, те председник Комисије за зидање цркава у византијском стилу у Србији.

Био је учесник и командант и током ратова Србије и Турске од 1876. до 1878. године.

Посланик Скупштине је био неколико година крајем седамдесетих година тог века, а од 1880. до 1886. је био управник Народне библиотеке Србије.

Отишао је затим у Париз и ту слушао предавања на Сорбони, основао Српску читаоницу, и пре повратка у Београд обишао још неке западноевропске градове. Био је члан и председник Српског ученог друштва, а 1891. године је изабран за члана Српске краљевске академије, при којој је основао и два фонда: Фонд архимандрита Нићифора Дучића и Фонд за одржавање гробнице архимандрита Нићифора Дучића.

Умро је почетком 1900. године и сахрањен је на београдском Новом гробљу, а своју имовину је тестаментом завештао Српској краљевској академији, београдској Богословији, Народном музеју, различитим црквама, манастирима и другим друштвима.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1902. године рођен је сликар Марко Челебоновић;
1937. године почела је са радом Музичка академија у Београду;
1981. године преминуо је историчар уметности, ликовни критичар и књижевник Милан Кашанин;
1995. године потписан је Дејтонски мировни споразум;
2002. године умро је геолог-палеонтолог, редовни професор Рударско-геолошког факултета Универзитета у Београду, академик Никола Пантић;
2006. године умрла је пијанисткиња и композиторка Ксенија Зечевић;
2009. године умрла је сликарка Косара Бокшан.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

37634826_1298304416973589_9203222635872256000_n
Претходни чланак

МИСАО ДАНА

lfiqk2uhlda
Наредни чланак

Огањ из саркофага Свете Јелене Дечанске убио Татар-хана