ЉудиНа данашњи дан

Рођен је научник Руђер Бошковић

На данашњи дан, 18. маја 1711. године у Дубровнику је рођен математичар, астроном, физичар, дипломата, филозоф, песник и један од најзначајнијих научника свог времена, Руђер Бошковић.

Школовање је почео у родном Дубровнику, да би већ са петнаест година отишао на језуитски колегијум у Риму. Боравио је у Риму, Милану, Бечу, Паризу, Лондону и разним другим европским градовима, видевши свој Дубровник још само једном, 1747. године.

Био је професор универзитета, дипломата, оснивач и директор Брерске астрономске опсерваторије код Милана и директор Оптичког института француске морнарице. Дао је две геометријске методе за одређивање елемената Сунчеве ротације из посматрања положаја трију тела, геометријску методу одређивања путања комета и израчунао димензије и спљоштеност Земље на основу мерења меридијана. Дао је јединствен закон силе, претпоставивши да постоји не само привлачење тела него и одбијање на малим међусобним растојањима. Време и простор је, супротно Њутну, сматрао релативним, те се у томе може сматрати претечом Ајнштајна и физике елементарних честица.

Објавио је разне расправе из математике, оптике, физике и астрономије, а писао их је на латинском, италијанском и француском језику. Најзначајнија дела су му Theoria philosophiae naturalis redacta ad unicam legem virium in natura existentium, Opera partientia ad opticam et astronomiam, Elementorum universae matheseos, О морској плими, О закону сила у природи, О светлу, Теорија конусних пресека, Елементи математике и друга.

Руђер Бошковић је умро 1787. године у Милану, где је и сахрањен.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1711. године рођен је научник Руђер Бошковић;
1932. године рођен је глумац Јован Јанићијевић Бурдуш;
1934. године рођен је глумац Никола Симић;
1939. године рођена је певачица Силвана Арменулић;
2014. године умро је књижевник, академик и први председник СР Југославије Добрица Ћосић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

dimitrije putnikovic
Претходни чланак

Умро је оснивач Педагошког музеја у Београду Димитрије Путниковић

Сомбор
Наредни чланак

СОМБОР: „Ноћ музејаˮ (19. мај, 2018)