На данашњи дан

Рођен је научник Милутин Миланковић

На данашњи дан, 28. маја 1879. године у Даљу је рођен научник Милутин Миланковић.

Након основног образовања које је због остељивог здравља стицао код куће и Реалне гимназије у Осијеку, студирао је грађевину на Високој техничкој школи у Бечу.

Дипломирао је 1902, а докторат одбранио 1904. године, после чега је наредних пет година радио у једној грађевинској фирми у Бечу. За време тог периода је поред бројних пројеката које је израдио, остварио и шест одобрених и штампаних патената, да би октобра 1909. године прихватио позив из Србије и постао професор на катедри за примењену математику Београдског универзитета, те професор и оснивач катедре небеске механике по окончању Првог светског рата.

Бавио се математиком, климатологијом, метеорологијом, астрономијом, геологијом, геофизиком и инжењерством. У својим научним радовима је дао нова теоријска објашњења распореда Сунчевих радијација на површинама планета и тока климатских промена у геолошкој прошлости Земље. Израдио је нацрт за реформу јулијанског календара, који је био прихваћен на Свеправославном конгресу цркава у Цариграду 1923. године, где је он учествовао као делегат владе наше земље.

Овај календар још увек је најпрецизнији од свих постојећих и грегоријански би у једном тренутку требало да се исправља по њему.

Написао је мноштво монографија, студија, уџбеника, и популарних дела, и био члан бројних домаћих и иностраних научних удуржења и академија, као и члан и потпредседник САНУ у три мандата.

Милутин Миланковић, један од наших најзначајнијих научника, умро је 12. децембра 1958. године у Београду, а осам година касније, по сопственој жељи, посмртни остаци су му пренети и сахрањени у родном Даљу.

Њему у част, на конгресу Међународне астрономске уније 1970. године, усвојено је да се један кратер на тамној страни Месеца назове по њему, а иста организација је донела одлуку да се и на Марсу једном кратеру да његово име.

Планетоид кога су открили српски астрономи назван је 1605Миланковић, а Европско геофизичко друштво је 1993. године установило медаљу Милутин Миланковић, коју од 2003. године Европска унија за геонауке додељује научницима за изузетне заслуге у дугопериодичном проучавању и моделирању климе.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1932. године рођен је глумац Александар Гаврић;
1934. године рођен је водитељ и новинар Милоје Мића Орловић;
1944. године умро је етнолог, историчар и професор Тихомир Ђорђевић;
1945. године рођен је музичар и професор Војин Драшкоци;
1976. године свечано је отворена пруга Београд–Бар;
1987. године умро је геолог и академик Коста Петковић;
2004. године умро је академски сликар Милош Гвозденовић;
2013. године умро је сликар, илустратор и педагог Момчило Мома Марковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

A.-Šantić
Претходни чланак

Рођен је књижевник Алекса Шантић

800px-Giotto_-_Scrovegni_-_-31-_-_Kiss_of_Judas
Наредни чланак

Растко Петровић: ЈУДА