АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је наш најпознатији гуслар Филип Вишњић

На данашњи дан, 25. априла 1767. године, у селу Горња Трнава је рођен Филип Вишњић, наш најпознатији гуслар и творац народних песама.

Потекао је из богате породице, но отац му је рано умро. Мајка која се преудала у село Међаше, повела га је са собом када је имао четири године. Са осам година је прележао богиње, које су му одузеле вид и оставиле ожиљке на лицу. Са двадесетак година му је умрла и мајка, а Турци су у Зворнику убили три његова стрица и једног брата, те тако за њега више није било места ни на новом, ни на старом огњишту.

Напустио је Међаше и знајући да свира гусле, почео да путује друмовима и пева како хришћанској раји, тако и муслиманима који су га примали с поштовањем.

Зна се да се 1798. године оженио девојком Настом из куће Ћуковића и да су имали шесторо деце.

Најважнији догађај за његово песништво је био прелазак у устаничку Србију 1809. године. До тада је певао само песме о давним временима, а од тог тренутка, нашавши се на месту где се стварала историја, почиње да ствара своје. Слушао је од учесника битака о појединостима значајних догађаја и бојева, а његове песме о томе брзо су улазиле у народ и преносиле се даље.

Године 1813. је прешао са породицом у Срем и настанио се у селу Грк, где је и умро 1834.

Путовао је по селима и градовима Баната, Срема, Бачке и Славоније и певао песме углавном о Првом српском устанку, које је сам испевао. Вук Караџић га је слушао у манастиру Шишатовац 1815. године и записао седамнаест песама које су чиниле његов репертоар, четири старе и тринаест нових, међу којима и најпознатију Почетак буне против дахија.

У ком народу појаве се јунаци и људи заслужни за отечество, тај ће народ родити и оне људе који ће њихова дела описати.  (Прота Матеја Ненадовић)

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1833. године рођен је војсковођа и књижевник Марко Миљанов;
1858. године рођен је књижевни критичар и професор Љубомир Недић;
1870. године умро је публициста и један од првих српских социјалиста Живојин Жујовић;
1935. године рођена је певачица Лола Новаковић;
1938. године умро је генерал, професор и академик Живко Павловић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Marko_-_Mina
Претходни чланак

МАРКО КРАЉЕВИЋ: Јунаштву се учио од паса и деце

Докторова кула
Наредни чланак

Дом за с ума сишавне