ЉудиНа данашњи дан

Рођен je највећи српски комедиограф – Бранислав Нушић

На данашњи дан, 20. октобра 1864. године у Београду, на месту где је данас зграда Народне банке у садашњој улици Краља Петра, рођен је књижевник, новинар, дипломата и академик Бранислав Нушић. Потицао је из цинцарске породице и име му је било Алкибијад Нуша. Убрзо након његовог рођења, породица се преселила у Смедерево, где је провео детињство, ишао у основну школу и започео гимназију. Матурирао је у Београду, а у то време је, када је постао пунолетан, и законски променио име у Бранислав Нушић. Студирао је права у Београду, где је и дипломирао, а једну годину провео је на студијама у Грацу. Учествовао је у српско-бугарском рату, а након рата је због сатиричне песме Два раба, у којој је исмевао краља Милана и његов однос према српским војницима, одлежао две године у затвору. Године 1889. као званичник Министарства спољних послова постављен је за писара у конзулату у Битољу, можда и са намером да буде што даље од престонице, да не би опет објављивао нешто што не треба. Ту се и оженио, а у служби у Битољу, Скопљу, Солуну и Приштини остао је до краја XIX века. По повратку у Београд, 1900. године постао је управник Народног позоришта, а после преврата 1903. године отишао је у Нови Сад, где је једно време био управник Српског народног позоришта, да би се већ 1905. поново обрео у главном граду и бавио се новинарством потписујући се, осим својим именом, и псеудонимом Бен Акиба. У годинама пред Први светски рат поново је био, прво у Битољу, а онда у Скопљу, где је основао позориште и живео до 1915. године, када је са српском војском напустио земљу и рат провео као емигрант у Италији, Швајцарској и Француској. После рата био је начелник Министарства просвете, управник позоришта у Сарајеву, а 1933. године постао је редовни члан Српске краљевске академије. Нушић је у својим делима сликао српску провинцију у време Обреновића, Београд током првих деценија прошлог века, као и безбројне психолошке портрете људи и друштва у коме се кретао, а већина тих негативних појава које је запажао, као и типови људи ни данас се нису променили. Међу најзначајнијим комедијама, романима, приповеткама и трагедијма су му: Сумњиво лице, Протекција, Народни посланик, Свет, Госпођа министарка, Ожалошћена породица, Др, Покојник, Приповетке једног каплара, Рамазанске вечери, Општинско дете, Бен-Акиба, Кнез Иво од Семберије, Хаџи-Лоја, Наход, Тако је морало бити, Јесења киша, Пучина, Иза божјих леђа, Пут око света и Аутобиографија. Поред позоришних представа, многа његова дела адаптирана су за велики број филмова, а нека су још за време његовог живота излазила као стрипови у међуратним листовима. Занимљиво је да се бавио и фотографијом, учествовао на првој изложби фотоаматера у Београду 1901. године и објављивао радове на тему фотографије. Бранислав Нушић преминуо је 19. јануара 1938. године и сахрањен је на београдском Новом гробљу. У више градова у земљи одржавају се фестивали посвећени овом великом писцу и постоје школе, библиотеке и улице које носе његово име.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1843. године рођен је српски књижевник Коста Трифковић;
1944. године јединице НОВЈ и Црвене армије у Другом светском рату ослободиле су Београд у завршној фази Београдске операције;
1993. године умро је сликар и академик Милан Коњовић;
2003. годие умро је српски глумац Миодраг Петровић Чкаља.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

emilijan
Претходни чланак

На данашњи дан је донет први урбанистички план Београда

Спооменик у Крагојевцу
Наредни чланак

Крвава бајка у Крагујевцу