AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je najuspešniji srpski bokser, Slobodan Kačar

Na današnji dan, 15. septembra 1957. godine u Perućici je, kao najmlađi od trojice braće, rođen najuspešniji srpski bokser i osvajač zlatne olimpijske medalje, Slobodan Kačar. Odrastao je sa braćom uz babu i dedu, a početkom sedamdesetih godina sa roditeljima su se preselili na salaš na Veterniku kod Novog Sada, gde je zajedno sa bratom Tadijom i počeo da trenira boks, pa je tokom te decenije čak četiri puta bio šampion Jugoslavije. Pred Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine, očekivao se meč između dva brata, ali je Tadija, koji je na prethodnim Igrama osvojio srebro, odustao od Moskve, te je Slobodan na tom takmičenju postao olimpijski šampion. Ipak, kako je sam rekao, još draži od same medalje bio mu je doček koji su mu priredili po povratku u Novi Sad i Veternik. U  karijeri je osvojio još i titulu svetskog profesionalnog prvaka u četiri najznačajnije svetske verzije: VBC, VBA, IBF i VBO, a tokom osam godina i 4 meseca nije doživeo poraz, i u tom periodu je imao 99 uzastopnih pobeda u amaterskoj i više od dvadeset u profesionalnoj konkurenciji, čime je jedinstven u istoriji svetskog boksa. Nakon gubitka šampionskog pojasa, septembra 1986. godine, Slobodan Kačar je prestao da se profesionalno bavi boksom. Završio je Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, nekoliko godina bio je i predsednik Bokserskog saveza Srbije i Crne Gore, a danas sa porodicom živi na Floridi.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1851. godine rođen je kompozitor i horovođa Josif Marinković;
1895. godine umro je ministar i političar Jevrem Grujić;
1918. godine počeo je proboj Solunskog fronta;
1936. godine umro je Svetozar Pribićević, srpski političar, ministar unutrašnjih poslova i ministar prosvete Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca;
1942. godine rođena je pevačica Bisera Valetanlić;
1961. godine rođena je srpska glumica Sonja Savić;
1966. godine rođen je jedan od najboljih fudbalera sa ovih prostora, Dejan Savićević.

 

 

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

1048643_Tirnanic_Bogdan_04
Prethodni članak

Rođen je novinar i publicista Bogdan Tirnanić

247full-branka-veselinovic
Naredni članak

Rođena je glumica i ambasador UNICEF-a Branka Veselinović