АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је најуспешнији српски боксер, Слободан Качар

На данашњи дан, 15. септембра 1957. године у Перућици је, као најмлађи од тројице браће, рођен најуспешнији српски боксер и освајач златне олимпијске медаље, Слободан Качар. Одрастао је са браћом уз бабу и деду, а почетком седамдесетих година са родитељима су се преселили на салаш на Ветернику код Новог Сада, где је заједно са братом Тадијом и почео да тренира бокс, па је током те деценије чак четири пута био шампион Југославије. Пред Олимпијске игре у Москви 1980. године, очекивао се меч између два брата, али је Тадија, који је на претходним Играма освојио сребро, одустао од Москве, те је Слободан на том такмичењу постао олимпијски шампион. Ипак, како је сам рекао, још дражи од саме медаље био му је дочек који су му приредили по повратку у Нови Сад и Ветерник. У  каријери је освојио још и титулу светског професионалног првака у четири најзначајније светске верзије: ВБЦ, ВБА, ИБФ и ВБО, а током осам година и 4 месеца није доживео пораз, и у том периоду је имао 99 узастопних победа у аматерској и више од двадесет у професионалној конкуренцији, чиме је јединствен у историји светског бокса. Након губитка шампионског појаса, септембра 1986. године, Слободан Качар је престао да се професионално бави боксом. Завршио је Факултет спорта и физичког васпитања у Новом Саду, неколико година био је и председник Боксерског савеза Србије и Црне Горе, а данас са породицом живи на Флориди.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1851. године рођен је композитор и хоровођа Јосиф Маринковић;
1895. године умро је министар и политичар Јеврем Грујић;
1918. године почео је пробој Солунског фронта;
1936. године умро је Светозар Прибићевић, српски политичар, министар унутрашњих послова и министар просвете Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца;
1942. године рођена је певачица Бисера Валетанлић;
1961. године рођена је српска глумица Соња Савић;
1966. године рођен је један од најбољих фудбалера са ових простора, Дејан Савићевић.

 

 

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

1048643_Tirnanic_Bogdan_04
Претходни чланак

Рођен је новинар и публициста Богдан Тирнанић

247full-branka-veselinovic
Наредни чланак

Рођена је глумица и амбасадор УНИЦЕФ-а Бранка Веселиновић