AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je muzičar Laza Ristovski

Na današnji dan, 23. januara 1956. godine u Novom Pazaru rođen je muzičar Laza Ristovski. Kada je imao tri godine porodica se preselila u Kraljevo, gde je Laza još pre polaska u školu počeo da pokazuje interesovanje za muziku, dobio od roditelja harmoniku i krenuo na časove kod jednog kraljevačkog pedagoga, a potom i u muzičku školu. Početkom sedamdesetih godina oformio je grupu „Bezimeni“, u kojoj ga je čuo Boki Milošević i pozvao ga da svira u orkestru, u pratnji narodnih pevača. Ubrzo je, međutim, prestao da svira u tom okrestru i otišao u Kragujevac, postavši 1975. godine član grupe „Smak“, sa kojom je tokom naredne dve godine snimio albume Smak i R.M.Točak, kao i singlove Ulazak u harem, Satelit i Ljudi nije fer. Krajem 1976. godine, na poziv Gorana Bregovića, prešao je u „Bijelo Dugme“, što je tada predstavljalo najveći rok transfer u našoj zemlji. Sa njima je snimio album Eto!Baš hoću! i održao čuveni koncert kod Hajdučke česme. Sredinom 1978. godine on i tadašnji njihov bubnjar Ipe Ivandić, napustili su grupu i objavili album Stižemo. Nakon toga je kratko vreme bio u grupi „Vatra“, da bi se 1979. godine ponovo obreo u „Smaku“ i sa njima objavio još dva albuma Rok cirkus i Zašto ne volim snijeg, i dva singla Na Balkanu i Rok cirkus. Početkom osamdesetih godina, posle raspada grupe „Smak“, Ristovski je jedno vreme bio član pratećeg benda engleskog gitariste Alvina Lija, i postao izuzetno cenjeni studijski muzičar koji je sarađivao, između ostalog, sa Džez-orkestrom RTB-a, Oliverom Mandićem, Borisom Aranđelovićem, Slađanom Milošević, Biljom Krstić, Sanjom Ilić, Bebi Dol i drugima. Objavio je i nekoliko solo-albuma: Merge, koji je objavljen 1982. godine i za koji je dobio nagradu za najbolji instrumentalni album, potom 2/3 i Roses for General. Sredinom osamdesetih godina vratio se u „Bijelo dugme“ i tu ostao do njihovoh raspada 1991. godine. Uspešno se bavio i filmskom muzikom, te je komponovao za filmove „Zaboravljeni“, „Paket aranžman“, „Lepa sela, lepo gore“, „Sveto mesto“, „Nečista krv“, „Lazar“, za koju je dobio prvu nagradu na filmskom festivalu u Sopotu i druge. Sa Sašom Loknerom objavio je instrumentalni album Naos, a sa operskom pevačicom Dubravkom Zubović album kalsične muzike AVE MARIA. Lazi je, nažalost, sredinom devedesetih godina dijagnostifikovana multipla skleroza, protiv koje se borio narednih više od deset godina, ali koja ga nije sprečila da i dalje stvara. Album Gondola objavio je 2003. godine, a njegovi poslednji dani protekli su u radu na novom albumu, na kojem su bili angažovani mnogi poznati muzičari, poput Loknera, Čuture, Topića, Dragog Jelića i drugih. Veliki muzičar Laza Ristovksi preminuo je 6. oktobra 2007. godine i uz prisustvo porodice, velikog broja prijatelja i poštovalaca sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:
2008. godine umrla je pozorišni, TV i radio reditelj, teatrolog i redovni profesor glume Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, Ognjenka Milićević-Lukač.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

FLU-Rosandic
Prethodni članak

Rođen je vajar Toma Rosandić

Žanka Stokić
Naredni članak

Rođena je glumica Žanka Stokić