АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је музичар Лаза Ристовски

На данашњи дан, 23. јануара 1956. године у Новом Пазару рођен је музичар Лаза Ристовски. Када је имао три године породица се преселила у Краљево, где је Лаза још пре поласка у школу почео да показује интересовање за музику, добио од родитеља хармонику и кренуо на часове код једног краљевачког педагога, а потом и у музичку школу. Почетком седамдесетих година оформио је групу „Безимени“, у којој га је чуо Боки Милошевић и позвао га да свира у оркестру, у пратњи народних певача. Убрзо је, међутим, престао да свира у том окрестру и отишао у Крагујевац, поставши 1975. године члан групе „Смак“, са којом је током наредне две године снимио албуме Смак и Р.М.Точак, као и синглове Улазак у харем, Сателит и Људи није фер. Крајем 1976. године, на позив Горана Бреговића, прешао је у „Бијело Дугме“, што је тада представљало највећи рок трансфер у нашој земљи. Са њима је снимио албум Ето!Баш хоћу! и одржао чувени концерт код Хајдучке чесме. Средином 1978. године он и тадашњи њихов бубњар Ипе Ивандић, напустили су групу и објавили албум Стижемо. Након тога је кратко време био у групи „Ватра“, да би се 1979. године поново обрео у „Смаку“ и са њима објавио још два албума Рок циркус и Зашто не волим снијег, и два сингла На Балкану и Рок циркус. Почетком осамдесетих година, после распада групе „Смак“, Ристовски је једно време био члан пратећег бенда енглеског гитаристе Алвина Лија, и постао изузетно цењени студијски музичар који је сарађивао, између осталог, са Џез-оркестром РТБ-а, Оливером Мандићем, Борисом Аранђеловићем, Слађаном Милошевић, Биљом Крстић, Сањом Илић, Беби Дол и другима. Објавио је и неколико соло-албума: Merge, који је објављен 1982. године и за који је добио награду за најбољи инструментални албум, потом 2/3 и Roses for General. Средином осамдесетих година вратио се у „Бијело дугме“ и ту остао до њиховох распада 1991. године. Успешно се бавио и филмском музиком, те је компоновао за филмове „Заборављени“, „Пакет аранжман“, „Лепа села, лепо горе“, „Свето место“, „Нечиста крв“, „Лазар“, за коју је добио прву награду на филмском фестивалу у Сопоту и друге. Са Сашом Локнером објавио је инструментални албум Наос, а са оперском певачицом Дубравком Зубовић албум калсичне музике AVE MARIA. Лази је, нажалост, средином деведесетих година дијагностификована мултипла склероза, против које се борио наредних више од десет година, али која га није спречила да и даље ствара. Албум Гондола објавио је 2003. године, а његови последњи дани протекли су у раду на новом албуму, на којем су били ангажовани многи познати музичари, попут Локнера, Чутуре, Топића, Драгог Јелића и других. Велики музичар Лаза Ристовкси преминуо је 6. октобра 2007. године и уз присуство породице, великог броја пријатеља и поштовалаца сахрањен је на Новом гробљу у Београду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
2008. године умрла је позоришни, ТВ и радио редитељ, театролог и редовни професор глуме Факултета драмских уметности у Београду, Огњенка Милићевић-Лукач.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

FLU-Rosandic
Претходни чланак

Рођен је вајар Тома Росандић

Жанка Стокић
Наредни чланак

Рођена је глумица Жанка Стокић