АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је музичар и композитор Мирко Шоуц

На данашњи дан, 29. јуна 1933. године у Земуну је рођен музичар и композитор Мирко Шоуц. Прве наступе на хармоници имао је још пре Другог светског рата у Родином позоришту и Коларчевој задужбини, да би након рата стекао и формално музичко образовање дипломиравши на Музичкој академији у Београду. Сматра се једним од зачетника и најпознатијих композитора џеза и џез солиста на хармоници код нас, а са својим „Ансамблом Мирка Шоуца“, за три деценије је одржао неколико хиљада концерата у земљи и иностранству. Учествовао је и побеђивао и на многим фестивалима, и био диригент Забавног и Великог народног оркестра Радио телевизије Београд, као и у Позоришту на Теразијама. Поред џез музике, компоновао је забавну, дечију, филмску и музику у духу староградских песама, и издао неколико албума различитих жанрова. За своје стваралаштво Мирко Шоуц је добио бројне награде и признања, међу којима су признање за најбољег европског џез хармоникаша, Национално признање за допринос култури, Орден са златним венцем, Награда за животно дело на Нишком џез фестивалу и друге.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1844. године рођен је инжењер, геолог, професор и академик Љубомир Клерић;
1869. године проглашен je Намеснички устав у кнежевини Србији;
1877. године рођен је књижевник Петар Кочић;
1921. године у Београду је покушан атентат на регента Александра Карађорђевића, док се враћао из Скупштине у којој је озаконио Видовдански устав;
1922. године рођен је песник, писац и академик Васко Попа;
1927. године рођен је редитељ Славољуб Стефановић Раваси.

 

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Spomenik-Neznanom-junaku1
Претходни чланак

Откривен је споменик Незнаном јунаку на Авали

Bидовчица
Наредни чланак

Bидовчица