AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je muzičar i glumac Vladimir Savčić Čobi

Na današnji dan, 6. juna 1948. godine u Nišu je rođen muzičar i glumac Vladimir Savčić Čobi. Kao dete vojnog lica često se selio, te je muzikom počeo da se bavi u Sarajevu. Prvo je svirao violinu i trombon, da bi potom 1967. godine bio bubnjar u grupi „Vokins“, posle koje je osnovao sastav „Čobi i njegove sjenke“, kada je i dobio nadimak Čobi, po Čabiju Čekeru. Godinu dana kasnije postao je pevač grupe „Pro arte“, sa kojom je osvojio mnogobrojne festivalske nagrade i više od dve decenije važio za jednog od najpopularnijih pevača bivše države. Sa muzičkom karijerom je nastavio i nakon raspada grupe, pa je sarađivao sa Đorđem Novkovićem, Arsenom Dedićem, Kemalom Montenom i drugima. Godine 1992. napustio je Sarajevo i preselio se u Beograd. Glumio je i u nekoliko filmova, a najzapaženija uloga bila mu je ona iz TV serije „Složna braća“. Dobitnik je više nagrada i priznanja, a često je držao i humanitarne koncerte i odazivao se pozivima da pomogne svima kojima je mogao, uvek šireći vedrinu i optimizam. Vladimir Savčić Čobi preminuo je posle višegodišnje borbe protiv raka, 20. marta 2009.godine, i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beoradu.

Od važnih događaja vezanih za Srbiju na ovaj dan izdvajamo još:

1815. godine tokom Drugog srpskog ustanka, na Ljubiću je poginuo komandant srpske artiljerije i vojvoda oba srpska ustanka, Tanasko Rajić;
1896. godine u Beogradu je održana prva filmska projekcija;
1906. godine rođen je fudbaler, trener i profesor Milorad Arsenijević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

bata zivojinovic
Prethodni članak

Rođen je glumac Velimir Bata Živojinović

selenic
Naredni članak

Rođen je književnik i akademik Slobodan Selenić