АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је музичар и глумац Владимир Савчић Чоби

На данашњи дан, 6. јуна 1948. године у Нишу је рођен музичар и глумац Владимир Савчић Чоби. Као дете војног лица често се селио, те је музиком почео да се бави у Сарајеву. Прво је свирао виолину и тромбон, да би потом 1967. године био бубњар у групи „Вокинс“, после које је основао састав „Чоби и његове сјенке“, када је и добио надимак Чоби, по Чабију Чекеру. Годину дана касније постао је певач групе „Про арте“, са којом је освојио многобројне фестивалске награде и више од две деценије важио за једног од најпопуларнијих певача бивше државе. Са музичком каријером је наставио и након распада групе, па је сарађивао са Ђорђем Новковићем, Арсеном Дедићем, Кемалом Монтеном и другима. Године 1992. напустио је Сарајево и преселио се у Београд. Глумио је и у неколико филмова, а најзапаженија улога била му је она из ТВ серије „Сложна браћа“. Добитник је више награда и признања, а често је држао и хуманитарне концерте и одазивао се позивима да помогне свима којима је могао, увек ширећи ведрину и оптимизам. Владимир Савчић Чоби преминуо је после вишегодишње борбе против рака, 20. марта 2009.године, и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Беораду.

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:

1815. године током Другог српског устанка, на Љубићу је погинуо командант српске артиљерије и војвода оба српска устанка, Танаско Рајић;
1896. године у Београду је одржана прва филмска пројекција;
1906. године рођен је фудбалер, тренер и професор Милорад Арсенијевић.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

bata zivojinovic
Претходни чланак

Рођен је глумац Велимир Бата Живојиновић

selenic
Наредни чланак

Рођен је књижевник и академик Слободан Селенић