AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je muzičar i dramaturg Milan Delčić Delča

Na današnji dan, 19. novembra 1960. godine u Pirotu je rođen muzičar i dramaturg, Milan Delčić Delča.

Detinjstvo i prve godine školovanja je proveo u Kruševcu, posle čega se sa porodicom preselio u Beograd.

Muzikom je počeo da se bavi krajem sedamdesetih godina, a prva grupa koju je osnovao bila je Prolog za veliki haos, koja je kasnije preimenovana u Furije furiozno furaju, da bi početkom naredne decenije, uz nove članove, grupa postala poznata pod imenom U škripcu.

Sa njima je Delča snimio pet albuma, posle čega je nastavio samostalnu muzičku karijeru. Godine 1984. je završio dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, te je i na tom polju bio aktivan. Autor je nekoliko pozorišnih predstava, dramaturg TV serije Dome slatki dome, scenarista serije U ime zakona i koscenarista filma Ne skreći sa staze, a takođe se pojavljivao i u nekim filmovima i serijama.

Bio je voditelj emisije Kult detektivi i noćnog programa Kabinet doktora Mrmora, dok je jedno vreme bio i muzički urednik televizije Metropolis.

Poslednjih godina života se borio protiv raka, o čemu je malo ko znao, trudeći se da i tada ostane vispren i vedar kakav je uvek i bio.

Ovaj višestruko talentovan i kreativan čovek je preminuo 24. jula 2011. u Beogradu, ne napunivši 51 godinu.

Milan Delčić Delča je sahranjen na Novom groblju u Beogradu, a pre nekoliko godina je na kući u kojoj je živeo postavljena spomen-ploča sa njegovim imenom.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1911. godine rođen je pravnik i slikar Bora Baruh;
1922. godine rođen je Rajko Mitić – prva „Zvezdina zvezda“;
1936. godine rođen je glumac i reditelj Ljubiša Samardžić.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Screenshot_1
Prethodni članak

Kafana „HAJDUK VELJKO”

SJZ
Naredni članak

Zašto se kaže: DRAKONSKE KAZNE