АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је музичар и драматург Милан Делчић Делча

На данашњи дан, 19. новембра 1960. године у Пироту је рођен музичар и драматург, Милан Делчић Делча.

Детињство и прве године школовања је провео у Крушевцу, после чега се са породицом преселио у Београд.

Музиком је почео да се бави крајем седамдесетих година, а прва група коју је основао била је Пролог за велики хаос, која је касније преименована у Фурије фуриозно фурају, да би почетком наредне деценије, уз нове чланове, група постала позната под именом У шкрипцу.

Са њима је Делча снимио пет албума, после чега је наставио самосталну музичку каријеру. Године 1984. је завршио драматургију на Факултету драмских уметности у Београду, те је и на том пољу био активан. Аутор је неколико позоришних представа, драматург ТВ серије Доме слатки доме, сценариста серије У име закона и косценариста филма Не скрећи са стазе, а такође се појављивао и у неким филмовима и серијама.

Био је водитељ емисије Култ детективи и ноћног програма Кабинет доктора Мрмора, док је једно време био и музички уредник телевизије Метрополис.

Последњих година живота се борио против рака, о чему је мало ко знао, трудећи се да и тада остане виспрен и ведар какав је увек и био.

Овај вишеструко талентован и креативан човек је преминуо 24. јула 2011. у Београду, не напунивши 51 годину.

Милан Делчић Делча је сахрањен на Новом гробљу у Београду, а пре неколико година је на кући у којој је живео постављена спомен-плоча са његовим именом.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1911. године рођен је правник и сликар Бора Барух;
1922. године рођен је Рајко Митић – прва „Звездина звезда“;
1936. године рођен је глумац и редитељ Љубиша Самарџић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Screenshot_1
Претходни чланак

Кафана „ХАЈДУК ВЕЉКО”

СЈЗ
Наредни чланак

Зашто се каже: ДРАКОНСКЕ КАЗНЕ