AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je montažer, reditelj i scenarista Aleksandar Ilić

Na današnji dan, 12. juna 1927. godine u Beogradu je rođen montažer, reditelj i scenarista Aleksandar Ilić.

Nakon povratka iz nemačkog zarobljeništva u kom je bio tokom Drugog svetskog rata, počeo je 1945. godine da radi u Zvezda filmu i bio jedan od prvih polaznika Filmskog tehnikuma – filmke škole, gde se opredelio za usavršavanje stvaralačkih poslova montažera.

Po odsluženju vojnog roka koji je služio u novoformiranom vojno-filmskom preduzeću Zastava film, nastavio je tu da radi i narednih godina kao montažer, posle čega je radio za Lovno šumsko gazdinstvo Jelen, pa Dunav film, Televiziju Beograd i Jugoslavija publik.

Njegov opus obuhvata više od sto dvadeset kratkih dokumentarnih i igranih filmova čiji je kompletan autor scenarija, režije, montaže i zvuka, kao i oko četiri stotine onih koje je montirao, te desetak dugometražnih igranih filmova.

Filmovi ovog umetnika najčešće putem metafora kroz životinje i njihov opstanak govore o nama samima i odnosu koji imamo kako među sobom tako i prema prirodi, te nije bez osnove porećenje njegovih ostvarenja sa „basnama na filmskoj traci“, a remek-dela Led, Sova i Malj, samo su neka od njih.

Za svoje stvaralštvo je dobio mnoge nagrade i priznanja, kako domaća tako i internacionalna, među kojima su Oktobarska nagrada grada Beograda, Povelja UFUS-a za doprinos srpskoj kinematografiji, Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije, Srebrni medved sa festivala u Berlinu i druge.

Aleksandar Ilić, jedan od naših najznačajnijih filmskih stvaralaca, pre svega dokumentarnih i naučno-popularnih filmova, umro je 25. februara 2012. godine u Beogradu.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1894. godine u Beču je umrla slikarka i književnica Mina Karadžić Vukomanović;
1915. godine umro je slikar Slobodan Sotirov;
1923. godine rođen je slikar, reditelj, scenograf, književnik i akademik Mića Popović;
1930. godine rođen je glumac Stojan Stole Aranđelović;
1951. godine rođena je balerina i koreograf Sonja Vukićević;
1969. godine umro je reditelj Vojislav Kokan Rakonjac;
2011. godine Umro je istoričar književnosti, profesor i akademik Nikša Stipčević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

pascan
Prethodni članak

Rođen je dirigent i pedagog Borislav Pašćan

800px-SophieAndersonTakethefairfaceofWoman
Naredni članak

VILE U VEROVANJU SRBA