АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је монтажер, редитељ и сценариста Александар Илић

На данашњи дан, 12. јуна 1927. године у Београду је рођен монтажер, редитељ и сценариста Александар Илић.

Након повратка из немачког заробљеништва у ком је био током Другог светског рата, почео је 1945. године да ради у Звезда филму и био један од првих полазника Филмског техникума – филмке школе, где се определио за усавршавање стваралачких послова монтажера.

По одслужењу војног рока који је служио у новоформираном војно-филмском предузећу Застава филм, наставио је ту да ради и наредних година као монтажер, после чега је радио за Ловно шумско газдинство Јелен, па Дунав филм, Телевизију Београд и Југославија публик.

Његов опус обухвата више од сто двадесет кратких документарних и играних филмова чији је комплетан аутор сценарија, режије, монтаже и звука, као и око четири стотине оних које је монтирао, те десетак дугометражних играних филмова.

Филмови овог уметника најчешће путем метафора кроз животиње и њихов опстанак говоре о нама самима и односу који имамо како међу собом тако и према природи, те није без основе порећење његових остварења са „баснама на филмској траци“, а ремек-дела Лед, Сова и Маљ, само су нека од њих.

За своје стваралштво је добио многе награде и признања, како домаћа тако и интернационална, међу којима су Октобарска награда града Београда, Повеља УФУС-а за допринос српској кинематографији, Признање за врхунски допринос националној култури Републике Србије, Сребрни медвед са фестивала у Берлину и друге.

Александар Илић, један од наших најзначајнијих филмских стваралаца, пре свега документарних и научно-популарних филмова, умро је 25. фебруара 2012. године у Београду.

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1894. године у Бечу је умрла сликарка и књижевница Мина Караџић Вукомановић;
1915. године умро је сликар Слободан Сотиров;
1923. године рођен је сликар, редитељ, сценограф, књижевник и академик Мића Поповић;
1930. године рођен је глумац Стојан Столе Аранђеловић;
1951. године рођена је балерина и кореограф Соња Вукићевић;
1969. године умро је редитељ Војислав Кокан Ракоњац;
2011. године Умро је историчар књижевности, професор и академик Никша Стипчевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

пасцан
Претходни чланак

Рођен је диригент и педагог Борислав Пашћан

800px-SophieAndersonTakethefairfaceofWoman
Наредни чланак

ВИЛЕ У ВЕРОВАЊУ СРБА