AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je montažer, pronalazač i publicista Voja Antonić

Na današnji dan, 12. jula 1952. godine u Šapcu je rođen montažer, pronalazač i publicista Voja Antonić.

Kada mu je bilo sedam godina, porodica se preselila u Beograd, Mada je tokom školovanja osvajao nagrade iz prirodnih nauka, diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na odseku za montažu. Sedamdesetih godina se takođe interesovao i eksperimentisao sa mikroprocesorom Z80, pa je 1976. napravio svoju prvu mašinu sa mikroprocesorom, a pet godina kasnije, za potrebe Smučarskog saveza Srbije, i mali računar Arbitar.

Ipak, najpozantiji je postao po tome što je 1983. godine konstruisao kućni računar, prvi jugoslovenski mikroračunar, čije je kompletno uputstvo za pravljenje odštampano u decembarskom broju specijalnog izdanja Računari u vašoj kući, popularnog naučnog časopisa Galaksija, zahvaljujući čemu je oko 8.000 ljudi iz bivše države tada napravilo svoj kućni računar.

Sam Antonić je napisao jednostavni operativni sistem za Galaksiju i programe za svoj računar, uključujući i nekoliko video-igara.

Zanimljivo je da su programe pisali i drugi, a oni su bili emitovani u radio emisijama Zorana Modlija Ventilator, kao i u časopisima Računari, Svet kompjutera i Moj mikro, sve do početka devedesetih godina.

Pored još nekih izuma, Voja Antonić je napisao nekoliko knjiga, desetine kratkih priča, te sarađivao sa više časopisa. Srećan rođendan!

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1828. godine rođena je slikarka i književnica Mina Karadžić, ćerka Vuka Stefanovića Karadžića;
1892. godine pušten je u rad beogradski vodovod;
1899. godine rođen je konstruktor aviona Sima Milutinović;
1936. godine otvoren je Beogradski zoološki vrt;
1948. godine rođen je književnik, scenarista, režiser i akademik Dušan Kovačević;
1972. godine rođen je glumac Nenad Jezdić;
1984. godine umro je književnik i diplomata Marko Ristić;
2000. godine umro je princ Tomislav Karađorđević.

Print Friendly, PDF & Email
MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

Untitled
Prethodni članak

SRPSKI NARODNI KALENDAR 2018 (11. jul)

692d3f58-7e40-4397-adb5-36c1101ff6d2
Naredni članak

Zadužbinarstvo – časna srpska tradicija