АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је монтажер, проналазач и публициста Воја Антонић

На данашњи дан, 12. јула 1952. године у Шапцу је рођен монтажер, проналазач и публициста Воја Антонић.

Када му је било седам година, породица се преселила у Београд, Мада је током школовања освајао награде из природних наука, дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду, на одсеку за монтажу. Седамдесетих година се такође интересовао и експериментисао са микропроцесором Z80, па је 1976. направио своју прву машину са микропроцесором, а пет година касније, за потребе Смучарског савеза Србије, и мали рачунар Арбитар.

Ипак, најпозантији је постао по томе што је 1983. године конструисао кућни рачунар, први југословенски микрорачунар, чије је комплетно упутство за прављење одштампано у децембарском броју специјалног издања Рачунари у вашој кући, популарног научног часописа Галаксија, захваљујући чему је око 8.000 људи из бивше државе тада направило свој кућни рачунар.

Сам Антонић је написао једноставни оперативни систем за Галаксију и програме за свој рачунар, укључујући и неколико видео-игара.

Занимљиво је да су програме писали и други, а они су били емитовани у радио емисијама Зорана Модлија Вентилатор, као и у часописима Рачунари, Свет компјутера и Мој микро, све до почетка деведесетих година.

Поред још неких изума, Воја Антонић је написао неколико књига, десетине кратких прича, те сарађивао са више часописа. Срећан рођендан!

Од важних догађаја у вези са Србијом на овај дан издвајамо још:

1828. године рођена је сликарка и књижевница Мина Караџић, ћерка Вука Стефановића Караџића;
1892. године пуштен је у рад београдски водовод;
1899. године рођен је конструктор авиона Сима Милутиновић;
1936. године отворен је Београдски зоолошки врт;
1948. године рођен је књижевник, сценариста, режисер и академик Душан Ковачевић;
1972. године рођен је глумац Ненад Јездић;
1984. године умро је књижевник и дипломата Марко Ристић;
2000. године умро је принц Томислав Карађорђевић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Untitled
Претходни чланак

СРПСКИ НАРОДНИ КАЛЕНДАР 2018 (11. јул)

692d3f58-7e40-4397-adb5-36c1101ff6d2
Наредни чланак

Задужбинарство – часна српска традиција