АктуелностиЉудиНа данашњи дан

Рођен је Момчило Бајагић Бајага

На данашњи дан, 19. фебруара 1960. године у Бјеловару је рођен један од најпознатијих домаћих поп-рок музичара и песник Момчило Бајагић Бајага. Одрастао је и школовао се у Земуну, а озбиљну музичку каријеру почео је током средње школе када је постао члан „Рибље чорбе“. Поред свирања гитаре у бенду, почео је да компонује и да пише стихове за неке песме, и то не само оне „Рибље чорбе“, већ и за друге бендове и певаче. Са „Чорбом“ је снимио пет албума, а онда је 1984. године издао свој деби албум Позитивна географија, после чега су наредних година уследили Са друге стране јастука, Јахачи магле, Продавница тајни, па све до последњег Даљина, дим и прашина из 2012. године. Током вишедеценијске каријере „Бајага и инструктори“ наступали су широм садашње и бивше нам земље, као и у иностранству, а вероватно највише људи пред којима су свирали било је 1985. године у Москви, када су у наступили пред више од 100 000 гледалаца. Такође су остали запамћени и концерти на стадиону ,,Ташмајдан“ 1985. године по киши, као и онај на Калемегдану 2013. године, такође по киши. Бајага је радио и музику за позориште, филм и телевизију, и добитник је многобројних награда. Данас са породицом живи у Београду и још увек ствара. Срећан рођендан Момчило!

Од важних догађаја везаних за Србију на овај дан издвајамо још:
1940. године умро је политичар, државник и оснивач Демократске странке, Љубомир Давидовић;
2013. године умро је редитељ, сценариста, филмски теоретичар, критичар и управник Музеја Југословенске кинотеке Динко Туцаковић.

MK

MK

Фондација Српски Легат је основана са циљем да својим активностима очува историју, традицију и културу Србије и подсети на лепе и светле тренутке српске историје како би инспирисали садашње и будуће грађане Србије, њихово достојанство и националне вредности које су временом потиснуте и делимично заборављене.

Brigadir_Janko_Vukotic
Претходни чланак

Рођен је сердар Јанко Вукотић

list-danica_660x330
Наредни чланак

Изашао је први број часописа „Даница“