AktuelnostiLjudiNa današnji dan

Rođen je Mladen Bata Vranešević, član grupe „Laboratorija zvukaˮ

Na današnji dan, 21. oktobra 1947. godine u Novom Sadu je rođen Mladen Bata Vranešević, najpoznatiji kao član grupe Laboratorija zvuka.

Krajem šezdesetih godina prošlog veka svirao je u grupama Falkon i Neoplanti, a krajem sedamdesetih je bio jedan od osnivača grupe Laboratorija zvuka. Takođe se, sa bratom Predragom, bavio i muzikom za pozorište i film, te su među njihovim ostvarenjima, pored saradnje sa Želimirom Žilnikom, i muzike za filmove Veštački raj, Još ovaj put, Kraj rata, Oktober fest, Original falsifikata, Pun mesec nad Beogradom,  i  TV emisije Poletarac, Priče iz Nepričave, Čik pogodi ko sam, Fore i fazoni.

Mladen Bata Vranešević je umro 15. jula 2006. godine.

Od važnih događaja u vezi sa Srbijom na ovaj dan izdvajamo još:

1941. godine nemačka vojska je počinila jedan od najvećih zločina u Drugom svetskom ratu, streljavši u Kragujevcu hiljade ljudi, žena i dece;
1944. godine Kragujevac je oslobođen u Drugom svetskom ratu;
1947. godine rođena je pesnikinja i novinar Darinka Jevrić;
2004. godine umro je književnik Velimir Milošević.

MK

MK

Fondacija Srpski Legat je osnovana sa ciljem da svojim aktivnostima očuva istoriju, tradiciju i kulturu Srbije i podseti na lepe i svetle trenutke srpske istorije kako bi inspirisali sadašnje i buduće građane Srbije, njihovo dostojanstvo i nacionalne vrednosti koje su vremenom potisnute i delimično zaboravljene.

groblje oslobodilaca
Prethodni članak

Završena je „Beogradska operacijaˮ

download
Naredni članak

Desanka Maksimović govori „Krvavu bajkuˮ